fbpx

5 reguli esentiale in alegerea unui scaun auto pentru copil

copil scaun autoApariţia unui copil într-o familie schimbă radical modul acesteia de a trăi şi de a gândi.

18 Ianuarie 2014

15:03

Orice activitate sau interacţiune a acestuia cu mediul se pune în termeni de siguranţă şi de aceea, când trebuie să te deplasezi cu maşina, scaunul auto pentru cel mic nu este o opţiune, ci o obligaţie de a-l feri de orice pericol în trafic. Statisticile abundă în cifre înfricoşătoare privind accidentele în care au fost implicaţi copii neinstalaţi sau instalaţi defectuos în scaunul auto. Pentru că piaţa îți oferă modele variate, specialiştii au câteva recomandări cheie în alegerea produsului potrivit:

1. Ţine cont de vârsta şi greutatea copilului:

  • între 0 şi 9 sau 13 kg (0/0+), scaunele tip «scoică» ce se montează numai pe bancheta din spate a şoferului, cu spatele la sensul de mers. Nu sunt recomandate drumurile lungi care ţin copilul imobilizat într-o singură poziţie.
  • între 9 şi 18 kg sau 9 şi 36 kg, cu scaune evolutive care se montează spre direcţia de mers şi au centuri proprii de prindere care măresc gradul de siguranţă în caz de impact.
  • între 18 şi 36 kg se folosesc înălţătoare auto, dublate de centurile de siguranţă ale maşinii. Legislatia recomandă folosirea scaunelor şi înălţătoarelor auto până la vârsta de 12 ani, respectiv 150 cm înălţime aproximativ, când micuțul poate atinge podeaua maşinii cu picioarele.

2. Probează scaunul înainte de a-l cumpăra. Maşinile produse începând cu Noiembrie 2012 sunt dotate cu tehnologia ISOFIX între spătar şi banchetă, fapt care permite o ancorare mai sigură şi mai uşoară a scaunelor. Nu alege un scaun cu sistem de prindere ISOFIX dacă maşina ta nu are această opţiune. De asemenea, un scaun bine fixat nu ar trebui să se mişte în timpul rulării cu mai mult de 3 cm.

3. Verifică centurile de prindere proprii scaunului care trebuie să fie în 5 puncte, absorbind din forţa unui eventual impact şi împiedicând astfel copilul să alunece. Acest lucru este marcat pe etichetă cu litera Y. Asigură-te că după instalarea copilului în scaun, centurile sunt suficient de strânse încat să poţi trece un deget sau două între centură şi pieptul lui. În cazul centurii proprii maşinii, partea de sus trebuie să treacă peste pieptul copilului, şi nu peste gât, iar partea de jos peste coapsă, şi nu peste abdomen. Unele modele de scaune au o pernă ce se montează frontal, în loc de hamuri, sistem ce funcţionează pe principiul airbag-ului, preluând din şocul impactului şi protejând capul şi coloana copilului.

4. Verifică certificatele de conformitate. Acestea trebuie să fie omologate conform noilor reglementări în materie şi se regăsesc pe etichetă sub denumirea ECE R44.03 sau ECE R44.04. Poţi verifica gradul de siguranţă al scaunelor pe diverse site-uri auto unde găseşti informaţii despre ultimele premii şi distincţii internaţionale obţinute în urma testelor specializate.

5. Confortul copilului, un alt criteriu important, înseamnă poziţii reglabile pe înălţime (pe măsură ce creşte), pe adâncime (scaunul culisează pentru a oferi o poziţie adecvată somnului), materiale textile speciale rezistente la murdărire şi uzură, care lasă pielea să respire, uşor de înlăturat pentru a fi spălate, fără substanţe toxice şi ignifuge în caz de accident.

Îţi urăm călătorii plăcute şi cât mai liniştite împreună cu familia ta, și totodată te invităm să ne împărtășești din experiențele tale cu cei mici printr-un comentariu lăsat în căsuțele de mai jos sau prin e-mail la contact@evenimenteoradea.ro De asemenea în cazul întrebărilor legate de siguranța și creșterea copilului te rugăm să ne contactezi tot prin aceste 2 metode. Așteptăm și sugestii de teme pentru viitoarele articole. Scrie-ne ce dorești să afli, iar noi îți răspundem în postarea următoare!

Alina Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *