fbpx

7 instrumente ale transformarii – Partea I

chip cupluÎn articolele următoare vă prezint şapte instrumente pe care le consider indispensabile în călătoria spirituală.

 

16 Decembrie 2013

19:45

Libertatea interioară nu este ghidată de eforturile noastre; ea vine din a vedea ceea ce este adevărat. – Buddha

1. Căutarea adevărului

Dacă suntem interesaţi de transformare, nimic nu e mai important decât să ne dezvoltăm dragostea de adevăr. A căuta adevărul înseamnă a fi curioşi faţă de ceea ce se petrece atât în noi cât şi în jurul nostru, a nu ne mulţumi cu răspunsurile mecanice pe care ni le serveşte personalitatea. Dacă ne observăm, vom vedea că multe din explicaţiile obişnuite pe care le dăm comportamentelor noastre sau acţiunilor altora sunt de fapt o formă de rezistenţă. Ele sunt un mod de a evita să vedem mai în profunzime starea noastră de fapt. De exemplu, un răspuns mecanic poate fi „Sunt supărat pe tatăl meu”, însă adevărul mai profund din spatele acestei afirmaţii poate fi „Îl iubesc şi îmi doresc cu disperare ca şi el să mă iubească”. Ambele nivelele ale adevărului pot fi acceptate cu greu de personalitatea noastră. Poate lua mult timp să admitem că suntem supăraţi pe tata şi încă şi mai mult timp să recunoaştem dragostea de dincolo de supărare.

Cunoaşte adevărul şi adevărul te va face liber – Iisus din Nazaret

Pe măsură ce acceptăm ceea ce este real în momentul prezent, suntem mai capabili să acceptăm orice stare a noastră, pentru că ştim că ea nu ne reprezintă în întregime. Adevărul conţine atât reacţiile noastre dictate de teamă cât şi marile resurse ale sufletului nostru. În timp ce reacţiile noastre automate ne pot devia de la căutarea adevărului, faptul că le recunoaştem prezenţa ne aduce mai aproape de adevăr. Atunci când ne dorim întregul adevăr, oricare ar fi el, aceasta ne face să avem mai multe resurse interioare care ne ajută să ne confruntăm cu orice ar apărea.

2. „Inacţiunea”

Procesul transformării pare uneori paradoxal, pentru că vorbim despre luptă şi efort la fel de bine cum vorbim şi despre acceptare, relaxare şi detaşare. Rezolvarea acestor aparente contradicţii se găseşte în conceptul de „inacţiune”. Odată ce înţelegem „inacţiunea”, vom vedea că adevărata luptă este să ne relaxăm pentru a atinge o mai mare conştienţă, astfel încât să putem vedea manifestările personalităţii noastre. Dacă nu vom acţiona după impulsurile de moment, dar nici nu le vom reprima, vom începe să înţelegem ce anume le face să apară. A nu acţiona mânaţi de impulsuri crează breşe prin care putem vedea care sunt adevăratele noastre motivaţii. Aceste străfulgerări devin pentru mulţi dintre noi cele mai importante lecţii.

Atunci când Michelangelo a fost întrebat cum a creat o sculptură, el a răspuns că statuia există deja în interiorul marmurei… Munca lui, aşa cum a văzut-o el, a fost să elimine excesul de marmură ce înconjura creaţia lui Dumnezeu.

La fel e şi cu voi. Eul vostru perfect nu e ceva ce trebuie să creaţi, pentru că Dumnezeu l-a creat deja… Munca voastră e să îi daţi voie Sfântului Duh să înlăture gândurile pline de frică ce înconjoară eul vostru perfect. – Marianne Williamson


După: Don Richard Riso

 

În Oradea te poți bucura de sprijin și ghidare psihoterapeutică în Cabinetul individual de psihoterapie individuală, de cuplu sau grup de pe strada Cazaban – 49 E. Telefon 0749. 086. 577. E-mail: manuil77@yahoo.comFacebook. Aici poți beneficia de ajutor specializat în tratarea diferitelor dependențe, inclusiv alcool sau droguri, în totală discreție.

Marius Manuil

Psiholog – Psihoterapeut Adlerian

logo Marius Manuil estiunic.ro 125x125