fbpx

Acneea, un impact social

acneeAcneea este o afecțiune inflamatorie a pielii care afectează  predominant acele zone în care se găsesc cele mai multe glande sebacee: fața, pieptul, umerii și spatele.

 

26 Octombrie 2013

12:00

Poate apărea la orice vârstă, însă adolescenții sunt cei mai afectați de această problemă ca urmare a activității hormonale specifice vârstelor tinere.

La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din organism. Porii se astupă şi au loc modificări ale florei microbiene rezidente: Propionibacterium acnes – anaerob (în partea profundă a foliculului), stafilococ – aerob (în partea distală a foliculului) şi Pitirosporum – levura. Apare astfel inflamaţia, coşuri purulente sau noduli roşii.

Chiar dacă pare a fi o problemă fără sfârșit, acneea poate fi tratată, trebuie doar să știi cu ce și binențeles găsit tratamentul potrivit.

Acneea poate fi tratată prin mai multe metode:

  • tratament local cu produse cosmetice – funcționează în cazul acneei ușoare, curățând impuritățile, excesul de sebum și distrugând bacteriile. Loțiunile și cremele cosmetice anti-acnee conțin sulf, benzoil peroxid, acid salicilic. Nu trebuie să ignori produsele de exfoliere, care îndepărtează celulele moarte.
  • tratament medicamentos antibacterian, antiinflamator
  • antibiotice  – administrate local sau oral, antibioticele se folosesc pentru acneea gravă, pentru a îndepărta bacteriile și reduce inflamațiile. Se administrează doar cu recomandarea medicului
  • contraceptivele orale – pot da rezultate bune în cazul femeilor atunci când hormonii sunt motivul apariției acneei
  • tretinoinul sau acidul retinoic – un derivat al vitaminei A, îmbunătățește aspectul pielii mărind turnover-ul celulelor, adică grăbește desprinderea celulelor moarte și formarea altora noi. Au contraindicații și efecte secundare ca orice medicament și este indicat să consulți medicul dermatolog înainte de a le folosi.
  • aspirina – poate fi folosită ca tratament eficient împotriva acneei şi iritaţiilor pielii grație conţinutului de acid salicilic, despre care s-a demonstrat că reduce inflamaţiile, combate acneea, închide porii, catifelează tenul şi calmează iritaţiile pielii.
  • tratament igieno-dietetic alimentar – se evită nucile, ciocolata, cacaua, dulciurile, băuturile carbogazoase dulci, condimentele și alimentele bogate în lipide, de asemenea igiena corespunzătoare a zonelor afectate este și ea esențială.
  • tratamentul cu laser al acneei active și tratamentul complicațiilor acneei și cicatricelor postacneice este una din cele mai noi metode de tratament ce urmărește scăderea secreției de sebum și înlătură retenția de sebum.

Acneea afectează peste 50% din adolescenți, având un impact social puternic asupra lor, de aceea este important ca la primele semne, pacientul să se prezinte la medicul dermatolog pentru a se institui terapia adecvată și a vindeca în timp scurt de această afecțiune.

 

Luminița Hîrca