fbpx

Adevărata cauză a kilogramelor în plus!

sursa foto: timedotcom.wordpress.com

sursa foto: timedotcom.wordpress.com

Pregătiți pentru un adevăr care nu des vă este spus de specialiști?!

 

09 Ianuarie 2015

21:15

Uf, atunci când ne gândim la kilograme în plus, la grăsime, obezitate, cu toții parcă suntem speriați. Însă îngrijorător este faptul că mult prea puțini se gândesc la ce cauzează aceste rezultate.

Da, excesul de greutate are o cauză, iar prin cauză nu ne referim la actul de a mânca mult, dulce, oricând și ori de câte ori ni se dă ocazia.

Luarea de kilograme în plus este determinată de starea noastră psihică, emoțională care ne determină să mâncăm, să acumulăm mai mult decât este necesar sau să suferim diverse dereglări.

Cu toții știm prea bine că, încă din perioada sarcinii, fătul simte și preia stările mamei. Acestea pot fi de fericire, dezamăgire, supărare, frustrare, iar lista poate continua. Astfel, prin ceea ce simte, femeia însărcinată poate influența statusul corporal al copilului după naștere, felul în care el va face față diferitelor evenimente, inclusiv numărul de kilograme din timpul vieții.

Veți zice (poate) că nu, dar e important să conștientizați că suntem un „computer” extrem de complex, iar fiecare reacție a noastră este determinată de trăirile pe care le-am avut. Corpul nostru are o inteligență aparte care îi spune cum să facă față diferitelor situații cu care se confruntă.

Pentru a supraviețui, pentru a-și lua necesarul și reajunge în starea de echilibru, organismul nostru „își aduce aminte” ce am făcut noi atunci când ne-am mai aflat în situația respectivă. De exemplu, dacă atunci când am simțit că ne doare capul noi am băut apă, data viitoare, creierul ne va reaminti să bem apă.

Acum, revenind la alimentație, dacă atunci când ați fost într-o stare mai puțin bună, când ați avut probleme personale, de sănătate, de familie, dezamăgiri, supărări, când v-ați aflat într-un dezechilibru emoțional ați mâncat (poate mult, diferit, în exces), iar la nivelul creierului s-a produs o stare de plăcere, de satisfacție, suficiență ori alinare, atunci când vă veți afla din nou în situații similare, veți face la fel.

Mai mult, atunci când suntem în dezechilibru, avem o lipsă de vitamine și minerale care asigură buna funcționare a noastră.

Gândind logic, chiar și atunci când avem lipsă de magneziu sau calciu suntem în dezechilibru, iar din cauza acestor lipsuri ceva în noi nu funcționează tocmai la parametrii normali. Din acest motiv, ar trebui să vă faceți un set de analize periodic și să alegeți un medic competent care să vă poată îndruma inteligent spre însănătoșire.

Și acum soluția. Mulți vă veți gândi la un nutriționist. Da și nu. Da, pentru că este (sau ar trebui să fie) o persoană care are cunoștințele necesare care să ne ajute să ne echilibrăm. Nu, pentru că mulți dintre nutriționiști nu sunt conștienți că tratează doar kilogramele, adică doar parțial.

Ce e de făcut? Care e primul pas? Iată, pentru început, ce ar fi indicat să faceți:

  • să conștientizați cine sunteți și să înțelegeți că ceea ce sunteți azi este rezultatul trecutului. Că voi trăiți „acum” și că viața voastră se poate schimba din acest moment, iar kilogramele pot dispărea sănătos și gradual într-o perioadă scurtă
  • să căutați înăuntrul vostru și să acceptați suferințele (care pot fi determinate de un mediu de lucru nociv, lipsa unui partener, a dragostei, înțelegerii ori susținerii partenerului, a unei familii fericite, a unor neîmpliniri de ordin social, diferă de la individ la individ aceste suferințe sau răni emoționale. Pot fi cauze știute sau de care nu suntem încă conștienți). Cel mai provocator este să acceptați să le vedeți, iar cel mai frumos va fi că veți începe să înțelegeți că se pot vindeca și puteți duce o viață mai bună
  • să cereți ajutorul: al familiei, prietenilor sau al unui specialist (de regulă, psiholog/psihoterapeut) care să vă sprijine în demersul vostru. Să știți că a consulta sau a merge la ședințele unui psiholog/psihoterapeut nu înseamnă că sunteți nebuni sau că aveți probleme psihice. Dimpotrivă, arată că aveți o putere mare și aveți curajul de a face ceva pentru voi, pentru bunăstarea și fericirea voastră
  • atunci când veți simți, să apelați la un nutriționist, instructor de yoga ori fitness
  • să vă bucurați că ați reușit să înțelegeți că puteți fi așa cum vă doriți, dar mai ales sănătoși

Orice se poate vindeca, atât cât ne dorim și avem puterea de a face un pas, poate chiar greu, spre mai bine. Acceptarea este cea mai importantă. Sunt și alte cauze care duc spre obezitate, însă poate e momentul să stați față în față cu voi înșivă și să vedeți cât de puternici sunteți de fapt și cât de multe sunteți dispuși să faceți pentru voi, nicidecum pentru ceilalți.

Iar la final, un joc de imaginație: gândiți-vă că starea voastră de bine este un puzzle, iar când vreți doar să slăbiți, vă uitați doar la o singură piesă a acelui puzzle. Mai mult, priviți atent la acei oameni care slăbesc și când interacționează cu ceilalți sunt mândri de ei, de rezultate, dar atunci când, poate, sunt într-un moment de tăcere, nu atât de angrenați în discuții, în ochii lor tot se vede o tristețe, o goliciune. Atunci când veți vedea/simți acest lucru, să știți că persoana respectivă a eliminat din grăsime și nicidecum din frustrările care au condus-o spre depunerea de grăsime.

Îndrăzniți să priviți în ansamblu și, mai apoi, să ne scrieți un mail cum că ați avut curajul de a „privi în ochi” toate piesele acelui puzzle și că ați ajuns să fiți fericiți și mulțumiți de ceea și cine sunteți! E chiar atât de ușor!

 

Ioana Mădălina Ștefănică