fbpx

Adultii vs Copiii. Capacitatile de dezvoltare creativa

Young woman playing with boyDezvoltarea este unul dintre cuvintele cheie ale acestui secol. Foarte mulți adulți tratează subiecte care să îi ajute să se dezvolte, însă dezvoltarea nu este limitată de vârstă ci dimpotrivă.

 

16 Martie 2014

13:59 

 

Tot mai mulți oameni sunt interesați de propria dezvoltare personală. Citesc cărți, merg la conferințe, unii au întâlniri cu psihoterapeuți doar pentru a se dezvolta și evolua.

Ceea ce noi pierdem din vedere este faptul că ne axăm foarte mult pe noi și uneori uităm de ceilalți. În acest caz „ceilalți” sunt tocmai copiii noștri. Haideți să facem un mic exercițiu de imaginație: uitați-vă acum la voi, la ceea ce sunteți, la dezvoltarea și evoluția voastră până în acest moment. Sunteți mulțumiți pe deplin? Lipsește ceva? Iar acum gândiți-vă cum ar fi fost dacă părinții voștri, atunci când ați fost copii, v-ar fi învățat toate aceste concepte, idei și comportamente pozitive pe care astăzi le admirați la ceilalți și vreți să le asimilați.

Din acest motiv părinții ar trebui să fie atenți la copiii lor, la ceea ce le oferă și cum ar putea contribui la dezvoltarea celor mici. Un prim pas ar fi înțelegerea, sprijinirea și încurajarea. Un copil apreciat pentru rezultatele sale are șanse mult mai mari de a crește sănătos, mereu sigur pe ceea ce face și încrezător în șansele de reușită.

Gândirea copiilor se dezvoltă prin joacă, discuții dar și prin interacțiunile cu ceilalți. Recomandat este ca de la vârste relativ fragede prichindeii să urmeze cursuri de dezvoltare a gândirii creative. Centrul Clever Children Oradea a structurat pentru cei mici lecții care încurajează copiii să producă idei, să găsească soluții problemelor cotidiene și să descopere cum funcționează propria minte.

Cursurile se desfășoară atât prin munca în echipă cât și individual. În cadrul celor patru întâlniri copiii vor fi stimulați să iasă din carapace și să se exprime liber, să elimine frica sau teama că ceea ce spun e greșit dar și să accepte punctele de vedere ale colegilor.

Cursul de gândire creativă învață copiii să emită analize și critici constructive,  să-și întocmească un plan de acțiune care să îi ajute să depășească orice situație. Rolul acestui tip de curs este de formare a personalității și de susținere a copiilor, ajutându-i să se dezvolte cu ajutorul propriei minți însă în spațiul deschis al societății.

 

Dana Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *