fbpx

Asanele. Partea a II-a

asana sursa foto weight-los-weight-loss.comContinuăm discuția despre asane, mai exact despre principiile fundamentale. 

 

20 Octombrie 2014

20:10

În articol precedent, pe care îl regăsiți AICI, discutam despre cea de-a treia treaptă, asanele. Am punctat importanța efectuării asanelor, iar acum aprofundăm studiul vorbind despre principiile fundamentale ale acestei științe:

1. Practică yoga regulat

Încearcă să creezi un obicei din practica yoga. Chiar dacă nu ai timp să exersezi în fiecare zi, alege-ți câteva exerciții care știi că îți aduc rezultatele cele mai bune în momentul respectiv. Nu ai nevoie decât de un loc liniștit și aerisit, o păturică sau salteaua de yoga și poți începe!

2. Nu te grăbi

Orice asană are o fază activă și una pasivă. Faza activă este atunci când începi să intri într-o asană, care, de obicei, durează aprox 10 – 15 sec. În acest fel vei reuși să accentuezi efectul exercițiilor, așadar nu va fi nevoie să le repeți de mai mult de 3 – 4 ori, în loc de 15 – 20. Urmează apoi faza pasivă, adică menținerea posturii. Păstreaz-o atâta timp cât te simți comod în ea. Solicitarea mușchilor trebuie să se desfășoare, de asemenea, treptat. Este suficient pentru începători să păstreze o poziție timp de 5 sec, timp care se va mări treptat ajungându-se la 10 – 15 sec. Revenirea în poziția inițială, care este iarăși o fază activă, trebuie să fie la fel de lentă ca și întreg exercițiul. În cazul în care grăbim terminarea exercițiului riscăm să pierdem 1/3 din efectul dorit și chiar riscăm să ne rănim.

3. Nu-ți suprasolicita mușchii

Corpul fiecăruia are propriile limite. Învață să ți le recunoști și să ți le folosesti la maxim, doar așa vei putea avansa. Durerea este o alarmă pentru noi și nu trebuie tratată cu indiferență. Dacă mișcările noastre sunt prea rapide, sau avem un elan prea mare, riscăm să nu observăm aceste alarme!

4. Concentrează-te maxim asupra exercițiilor

Mai ales asupra exercițiilor de echilibru. Mișcările bruște, rapide, râsetele sau vorbitul în timpul exercițiilor împiedică eficiența exercițiilor. La fel și atenția îndreptată spre ceilalți practicanți din jurul nostru. Dacă totuși se întâmplă să ni se distragă atenția, nici o problemă, continuăm de unde ne-am oprit. Trebuie să ne dedicăm și să savurăm la  maxim exercițiie.

5. Respiră în modul cel mai natural posibil în timpul menținerii anumitor poziții

Se poate întâmpla ca, la început, să ai dificultăți în acest sens și nu vei putea coordona mișcarea și menținerea asanei cu respirația. Practica regulată te va ajuta să treci și peste acest obstacol.

6. Ia o pauză după fiecare exercițiu

Esența exercițiilor constă în blândețe și grație. Nu este nevoie nici de oboseală și nici de febră musculară ca să obținem rezultate bune. Pauzele pot fi mai scurte sau mai lungi, trebuie să dăm timp mușchilor să se relaxeze și să se obișnuiască cu noile mișcări.

E chiar atât de simplu și ușor! Totul trebuie racordat la nivelul și potențialul tău de acum! Practică și tu yoga, chiar în Oradea, alături de un instructor specializat. Informații la 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Instructor Autorizat de Yoga

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *