fbpx

Ascarizii – micii mari dusmani ai animalelor noastre

caine tristAscarizii sunt paraziţi intestinali care afectează grav animalele tinere, pot produce chiar mortalitate. 

27 Noiembrie 2013

19:03

 

Ascarizii sunt cunoscuţi şi sub denumirea popular de limbrici. Acești „inamici” pot produce o gamă largă de simptome şi probleme, de la reacţii alergice, tulburări digestive, convulsii sau modificări ale circulaţiei sanguine.

La câini şi pisici, infestaţia apare din perioada neonatală până la vârsta adultă. Tabloul clinic se manifestă variat prin anorexie, vomă, balonarea abdomenului, constipaţie sau diaree, deshidratare. Malnutriţia care apare din cauza infestaţiei, poate duce la rahitism, hipotrepsie, anemie, stagnare în creştere, totodată pot apărea manifestări nervoase şi respiratorii.

Infestaţia cu ascarizi se poate produce foarte uşor, de aceea este recomandat ca deparazitările interne să fie făcute corect, regulat şi la recomandarea medicului veterinar.

În mod normal la puii până în 6 luni deparazitarea se face lunar, iar după ce au trecut de vârsta de 6 luni se fac din 3 în 3 luni. Protocolul de deparazitare poate varia în funcţie de medicamentele utilizate sau problemele apărute.

 

În Oșorhei de consultații, microcipare, tratamente și medicamente pentru diferitele afecțiuni ale animalelor, respectiv coafură canină, puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei