fbpx

Autocunoașterea și autocontrolul, sau cum să dai sens și energie vieții tale!

sursa foto: sunilparam.com

sursa foto: sunilparam.com

Yoga, printre altele, este călătoria autocunoașterii și descoperirea Divinității, adică a Luminii din noi.

 

22 Iunie 2015

19:59

Această călătorie are loc în interiorul ființei noastre și nu în exteriorul acesteia.

Imaginați-vă că această Lumină este o comoară pe care o căutăm. Ca să ajungem la ea, trebuie să eliminăm, mai întâi, straturile succesive de impurități. Dar trebuie să înțelegem un lucru: comoara există deja. Ceea ce trebuie să descoperim este cheia care conduce la camera comorilor, nu comoara în sine. Căutarea este ușoară atunci când știi că nu ai pierdut comoara, ci doar ai uitat unde ai ascuns-o. Cert este că se afla undeva în lăuntrul tău.

În yoga, practicarea celor 8 etape ale lui Patanjali, click AICI pentru detalii, conduce la distrugerea impurităților, din care se naște iluminarea spirituală, care se transformă apoi în conștientizarea realității.

„Distrugerea impurităților” se referă, de fapt, la faptul că trebuie să distrugem/eliminăm ceva și nu să creăm (de exemplu nu trebuie să creăm puritate, starea sfințeniei sau divinitatea). Problema este că omul a ajuns să fie mai mult decât simpla ființă, și a adunat prea multe lucruri în jurul său, prea mult noroi care ascunde comoara. Trebuie eliminat noroiul iar comoara va fi acolo! 🙂

Și încă și acum vorbim despre aspectele interioare ale ființei. Renunțarea la acele lucruri în plus (curățarea noroiului) este un proces interior, nu se referă la diferite aspecte exterioare. Renunțarea înseamnă că ego-ul își pierde semnificația, rămânând doar „ființa pură”, nu mai există dualitate (adică tu și ego-ul tău).

Patanjali ne vorbește în primă fază despre autocontrol. Autocontrolul nu înseamnă reprimarea energiilor, ci direcționarea acestora. Dacă energiile sunt orientate în direcția opusă cursului lor natural, sau divizate în o mie și una de direcții, viața va deveni un haos, nu va conduce nicăieri. Este ca și cum ai conduce o mașină către nord, apoi, după câțiva kilometri, te răzgândești și o iei către sud, apoi te răzgândești din nou și o iei către vest, apoi către est. În final vei ajunge în locul din care ai pornit! Te poți mișca în orice fel dar, dacă nu ai o direcție clară, te miști inutil și te vei simți din ce în ce mai frustrat.

Autocontrolul înseamnă să dai o direcție energiei vieții.

Adică te miști în direcția corectă, lucid, conștient, focalizându-ți întreaga energie pentru a te deplasa într-o singură direcție, nu te limitezi să mergi cu mulțimea, ci urmărești să devii un individ.

Cine nu a devenit individ (adică nu poate fi el însuși), nu poate fi însă liber. Într-o bună zi se trezește că a încercat atât de multe lucruri, dar nu a obținut niciodată nimic. Nu a reușit sa crească în niciun fel.

Prima semnificație a autocontrolului este, așadar, aceea de a da o direcție vieții tale, de a deveni ceva mai centrat. Cum poți deveni mai centrat? De îndată ce dai o direcție vieții tale, în interiorul ființei apare un centru. Direcția creează centrul și centrul oferă o direcție. Cele două aspecte se condiționează reciproc.

Patanjali ne mai vorbește despre auto-disciplină, care este imposibilă în absența autocontrolului. A nu se confunda auto-disciplina cu sclavia. Dacă nu ne dăm vieții o anumită regularitate, o disciplină, vom rămâne sclavii gândurilor noastre haotice. Asta nu înseamnă libertate. Numai un om care își impune o anumită disciplină poate deveni într-o bună zi propriul său stăpân.

Așadar, autocontrolul, urmat de auto-disciplină sunt ustensilele tale perfecte în inițierea ta în autocunoaștere.

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

 

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *