fbpx

Bauturile reci, chiar ne racoresc pe timp de vara?!

limonada bautura rece gheata lamaie sursa foto shutterstock punct comUna caldă sau una rece? Acesta este întrebarea, şi vara aceasta!

 

15 Iunie 2014

14:45

Fie că muncim într-un birou sau în aer liber, a ne răcori vara poate fi un lux pe care puţini şi-l permit.

Dacă sunteţi printre milioanele de oameni care pentru a-și astâmpăra setea ar comanda o bautură din inima Antarcticii, în schimbul unei ceşti de ceai, ar fi bine să vă mai gândiți o dată. Specialiștii ne lămuresc: a transpira este cel mai bun mod de a ne răcori.

Cum funcţionează?

Consumul de băuturi calde, precum ar fi ceaiul, creşte temperatura internă a corpului, fapt ce duce la o transpiraţie mai abundentă, într-un ritm mai alert.

Nervii din cavitatea bucală şi din stomac răspund la temperatura ridicată a lichidelor, stimulând creierul în a produce mai multă sudoare. Ne place, sau nu, dar sudoarea pe masură ce se evaporă ne aduce efectul mult dorit, de răcorire. Doar prin evaporarea apei foarte repede de pe piele, vom trăi senzaţia de confort termic autentic.

Nu doar băuturile calde sunt aducătoare de răcoare. Să nu uităm nici de mâncărurile condimentante. Există o întreagă ştiinţă în spatele acestor obiceiuri culinare  ale  asiaticilor, indienilor sau ale sud-americanilor.

În ceea ce privește băuturile reci, acestea ne deshidratează foarte repede. Chiar dacă pe moment ne răcorește, consumul de lichide reci nu face altceva decât să ne ajute să ne încălzim mai repede decât în mod normal.

Vitală hidratarea continuă, iar de preferat este apa! Evitați pe cât posibil băuturile cu îndulcitori și alte îngrediente sintetice.

 

Adrian Ardelean