fbpx

Beneficiile fisticului – cunoscute posterității din cele mai vechi timpuri

sursa foto: americanpistachios.org

Un fruct cu valoare culinară, proprietățile deosebite ale fisticului au fost cunoscute posterității încă din cele mai vechi timpuri.

 

13 Mai 2017

12:15

Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia centrală, fiind cultivat în ţări precum Siria, Iran, Turkmenistan, Kirgistan, Turcia, Grecia, Pakistan şi Afghanistan.

Există mai multe specii de Pistacia, dar boabele de fistic adevărat (Pistacia vera) se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coajă (este mai puțin tare) şi prin aroma puternică de turpentină.

Ceea ce ne este mai puțin cunoscut nouă, e multitudinea de beneficii pe care consumul regulat de fistic ni-l aduce.

De aceea, vom încerca să sintetizăm, fără însă a putea epuiza subiectul, care sunt principalele proprietăți curative ale fisticului:

  • menține sănătatea sistemului cardio-vascular
  • te ajută să slăbești sau să-ți ții sub control greutatea corporală
  • ajută la acoperirea necesarului de proteine al organismului
  • menține sănătatea sistemului digestiv
  • combate anemia
  • reduce riscul de degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă
  • efect tonic
  • de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților
  • satisface necesarul de minerale al organismului
  • conține folat, o vitamină din grupul de vitamine B
  • este bogat în luteină, beta-caroten și gama-tocoferol (o formă a vitaminei E). Consumarea în mod regulat a 1-2 porții de fistic în fiecare zi a arătat că poate avea ca rezultat creșterea nivelului de antioxidanți din sânge, având ca efect reducerea nivelului colesterolului ”rău”
  • prezența vitaminelor A și E din fistic au proprietăți anti-inflamatoare, diminuând astfel inflamațiile
  • antioxidant puternic
  • menține sănătatea sistemului nervos
  • întărește sistemul imunitar
  • combate formarea pietrelor la rinichi
  • contribuie la sinteza acizilor nucleici anti-îmbătrânire
  • vitamina B6 – care este prezentă în cantități mari în fistic ajută la creșterea concentrației de hemoglobină din sânge. Sângele bogat în oxigen este pompat apoi către creier, sporindu-i activitatea.
  • protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ajută la prevenirea bolilor de piele, contribuind astfel la sănătatea și frumusețea pielii
  • grăsimile conținute în fistic au proprietăți emoliente, ceea ce ajută pielea să se mențină hidratată, ajutând-o să evite deshidratarea.
  • ajutor în combaterea riscului de apariție a cancerului la plamâni și a altor forme de cancer
  • acizii grași din fistic stimulează creșterea firelor de păr, contribuind în același timp și la întărirea buclelor. Măștile pe bază de fistic hrănesc și hidratează părul, îmbunătățind flexibilitatea fibrelor care intră în componența acestuia. Fisticul conține cantități mari de biotină, putând astfel să ajute la combaterea pierderilor de păr.
  • te ajută să previi diabetul
  • își aduce aportul în prepararea unei game largi de produse culinare: prăjituri, ciocolată, înghețată, gofre, salate cu fructe și nuci, musli, fursecuri, salate de legume (grăsimile prezente în fistic ajută la o mai bună asimilare a nutrienților prezenți în legume)

Sperăm că acest articol vă este de folos și că veți utiliza fisticul mai des în preparatele voastre!

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *