fbpx

Calea iubirii, calea fricii. Partea I

carare trepte scari plasaÎntreaga noastră viaţa este un vis. Noi trăim într-o fantezie şi tot ceea ce ştim despre noi înşine nu reprezintă altceva decât propriul nostru adevăr.

 

03 Februarie 2014

21:01

Adevărul nostru personal nu este şi adevărul altor persoane, lucru valabil inclusiv pentru copiii sau pentru părinţii noştri. Gândiţi-vă de pildă ce credeţi voi despre sine şi ce crede mama voastră despre voi. Ea afirmă că vă cunoaşte foarte bine, dar de fapt nu are nici cea mai mică idee cine sunteţi. Ştiţi foarte bine acest lucru. La fel, oricât de bine v-aţi cunoaşte mama, voi nu aveţi nici cea mai mică idee cine este ea de fapt. Ea are tot felul de trăiri interioare, pe care nu le-a împărtăşit niciodată, nimănui. Voi nu aveţi de unde să ştiţi ce-i trece ei prin minte.

Dacă vă examinaţi viaţa şi încercaţi să vă amintiţi ce făceaţi la vârsta de 12 sau 13 ani, veţi constata că nu vă puteţi aduce aminte de mai mult de 5% din propria viaţă. Evident, vă veţi aminti de lucrurile cele mai importante, cum ar fi numele pe care îl aveţi, deoarece acesta este unul din lucrurile pe care l-aţi repetat cel mai des. Sunt momente când uitaţi însă numele propriilor voștri copii, sau pe cel al prietenilor apropiaţi. Acest lucru se explică prin faptul că viaţa este alcătuită din vise – un număr nesfârşit de vise care se schimbă la infinit. Visele au tendinţa de a se dizolva, ceea ce explică de ce uităm atât de uşor.

De aceea, visele unui om nu seamănă niciodată cu visele altcuiva. Într-o relaţie, noi putem pretinde că suntem la fel, că gândim la fel, că simţim la fel, că visăm la fel, dar acest lucru este absolut imposibil. Orice relaţie este alcătuită din doi visători care au vise diferite. Fiecare visător îşi visează visul în felul său propriu. De aceea, este important să acceptăm diferenţele care există între doi visători, să ne respectăm reciproc visele.

Noi putem avea mii de relaţii simultan, dar fiecare dintre ele se stabilesc între două persoane, şi numai între două. Eu am o relaţie cu fiecare din prietenii mei, dar cu fiecare în parte, nu cu mai mulţi simultan.
Am o relaţie cu fiecare din copiii mei, dar fiecare asemenea relaţie este diferită de celelalte. În funcţie de felul în care visează doi oameni ei creează direcţia acelui vis comun pe care îl numim relaţie.
Orice relaţie pe care o avem – cu mama, cu tata, cu fraţii, cu prietenii – este unică, întrucât noi visăm astfel câte un mic vis comun cu fiecare din aceştia. Orice relaţie capătă viaţă din cauza celor doi parteneri.

La fel cum corpul este alcătuit din celule, visele sunt alcătuite din emoţii. Există două surse principale din care provin aceste emoţii: una este teama şi toate emoţiile care se nasc din teamă, iar cealaltă este iubirea şi toate emoţiile care se nasc din iubire. Noi experimentăm ambele tipuri de emoţii, dar cele care predomină de regulă sunt cele izvorâte din teamă. În lumea în care trăim, relaţiile normale se bazează într-o proporţie de 95% pe teamă şi numai de 5% pe iubire.
Evident, acest procent mediu variază de la un om la altul, dar chiar dacă teama nu depăşeşte 60%, iar iubirea 40%, tot putem spune că avem de-a face cu o relaţie bazată pe teamă.

Pentru a înţelege mai bine aceste emoţii, vom descrie anumite caracteristici ale fricii şi ale iubirii, pe care le-am numit „calea fricii” şi „calea iubirii”. Cele două căi sunt puncte de referinţă pentru a înţelege mai bine felul în care trăim. Ele reprezintă delimitări făcute pentru ca mintea logică să înţeleagă şi să poată controla deciziile pe care le luăm. Să vedem aşadar care sunt caracteristicile fricii şi ale iubirii.

                                                                                                 după Don Miguel Ruiz

În Oradea te poți bucura de sprijin și ghidare psihoterapeutică în Cabinetul individual de psihoterapie individuală, de cuplu sau grup de pe strada Cazaban – 49 E. Telefon 0749. 086. 577. E-mail: manuil77@yahoo.comFacebook. Aici poți beneficia de ajutor specializat în tratarea diferitelor dependențe, inclusiv alcool sau droguri, în totală discreție.

Marius Manuil

Psiholog – Psihoterapeut Adlerian