fbpx

Ceapa. Caracteristici și beneficii

ceapa sursa foto photo.elsoarCeapa este leguma care, la tocare, provoacă cele mai multe lacrimi şi nu din cauza tristeţii, ci datorită eliminării din conţinut a sulfului natural.

 

20 Noiembrie 2014

20:10

Indiferent de soi, ceapa poate avea un gust şi miros mult prea puternic, caz în care se recomandă înmuierea ei în apă timp de o oră înainte de utilizare. Cu cât e ceapa mai mare, cu atât va fi mai iute.

Răspândire:

  • cunoscută de 7 milenii, se foloseşte doar din mileniul 4 î.H.
  • se poate transporta şi depozita uşor, oriunde
  • egiptenii antici credeau că inelele concentrice ale cepei reprezintă viaţa eternă

Trăsături:

  • există peste 600 de specii de ceapă
  • poate fi de culoare albă, roşie, galbenă sau verde
  • ceapa albă: folosită la mâncare mexicană, salate de cartofi
  • ceapa roşie: conţine cele mai multe vitamine şi minerale
  • ceapa galbenă: cea mai ieftină şi mai rezistentă
  • ceapa verde: salate de legume, demachiere
  • sulful din ceapă nu poate fi digerat de animalele de companie, fiind letal în caz de consum mare
  • consumul excesiv de ceapă poate produce indigestii puternice

Producţie:

  • China
  • India
  • Statele Unite ale Americii

Utilizări medicinale:

  • cea mai bună ceapă în scopuri curative este cea roşie
  • scade nivelul de insulină
  • ajută la eliminarea nisipului din urină
  • elimină toxinele din corp
  • susţine densitatea osoasă
  • conţine tot complexul de vitamine B
  • calmează atacurile de panică
  • antianemic
  • subţiază sângeele
  • probiotic natural
  • ameliorează migrenele
  • are acţiune antibacteriană
  • reduce riscul afecţiunilor cardiace
  • scade colesterolul
  • bun diuretic
  • dezinfectant
  • previne cancerul
  • ceaiul de ceapă este eficient împotriva răcelilor

 

Gabriela Zaica