fbpx

Cimbrul, planta condiment bună pentru răceli și deparazitare!

beneficii aduse sănătății, vitamine, minerale

sursa: gardeningknowhow.com

Natural și fără prea multe efecte secundare.

 

27 Mai 2017

12:15

Cimbrul este cunoscut ca şi planta care dă aromă preparatelor culinare, însă puţini cunosc şi efectele sale terapeutice.

Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă, care creşte pe dealurile aride din preajma Mediteranei, cu frunze mici, verzi – cenuşii, cu marginile curbate în interior. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii.

Există două tipuri de cimbru: de cultură şi de grădină, ambele având calităţi curative în multe afecţiuni des întâlnite.

Pe lista cu proprietăţile cimbrului se numără:

  • acţiunea de eliminare a paraziţilor intestinali
  • favorizează circulaţia cerebrală şi fluidifică sângele
  • poate creşte puterea de concentrare, deoarece are efecte antioxidante la nivelul neuronilor
  • reglează tensiunea arterială
  • combate starea de oboseală
  • bogat în antioxidanți
  • are proprietăți antiseptice
  • susține digestia
  • ideal persoanelor cu probleme de ficat și rinichi
  • are multe fibre, deloc prieten cu nivelul crescut al colesterolului rău
  • eficient în tratarea răcelilor (ceai de cimbru)
  • combate tusea
  • bun de utilizat vara ca și plantă anti-insecte
  • stimulează pofta de mâncare
  • amic cu persoanele diagnosticate cu diabet
  • are efect ca tonic nervos, antispasmodic şi antireumatic

Modalităţile de administrare a cimbrului diferă în funcţie de afecţiunea tratată, astfel că se poate administra sub formă de pulbere în cazul afecţiunilor digestive, sub formă de ulei volatil în combaterea astmului şi sub formă de tinctură sau infuzie în cazul virozelor şi bronşitelor.

 

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *