fbpx

Constipaţia cronică în cazul animalelor

sursa foto: qltyctrl.com

sursa foto: qltyctrl.com

Tot mai des ne confruntăm cu probleme de constipaţie în cazul pisicilor și al câinilor.

04 Februarie 2015

20:10

În proporţie mare, peste 80%, această situație se datorează consumului de oase. Există şi proporţia mică, care ajung în această situaţie datorită unei probleme metabolice.

Întradevăr, cum am mai discutat şi cu alte ocazii, câinii şi pisicile sunt carnivore la origini, dar tubul lor digestiv este mult adaptat condiţiilor de trai actuale. Din acest motiv, alimentaţia unui câine nu poate fi aceeaşi cu a unui lup, iar cea a unei pisici nu este similară cu a unui leu.

Combinaţia de alimente, cel mai des întâlnită de noi, care produce episoade de constipaţie este hrana uscată şi oasele.

Oasele sunt principala cauză a constipaţiei, de aceea ele trebuie excluse din dieta oricărui animal de companie.

În momentul în care animalul tău este constipat, vei observa că încearcă să defece, dar fără nici un rezultat, acest lucru putând fi chiar dureros. Simptomele se agravează pe măsură ce trec zilele, nu mai mănâncă, vomită, devine apatic. Fecalele rămase la nivel intestinal se compactează, se deshidratează tot mai tare şi sunt tot mai greu de eliminat.

Când întâmpinaţi o problemă de acest gen trebuie să cereţi ajutorul unui medic, nu să o trataţi de unii singuri. Mulţi proprietari greşesc încercând să rezolve pe cont propriu problema şi le administrează prietenilor necuvântători. laxative. A administra acasă un laxativ unui animal grav constipat poate însemna un dezastru care să ducă la perforaţii sau rupturi intestinale.

 

Farmacia și Cabinetul Veterinar „Proveterinaria” din Oșorhei vă așteaptă să-i treceți pragul pentru coafură canină, tratamente, consultații și intervenții chirgicale. Informații și programări la 0749. 765. 079.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei