fbpx

Cozonac nedospit cu nucă, reţetă tradiţională ungurească (Beigli)

sursa foto: birsalma.com

Excelent, gustos și ușor de pregătit.

 

25 Decembrie 2016

16:45

Sărbătorile sunt un prilej bun pentru a pregăti celor dragi și oaspeților bucate alese. Unul dintre preferatele noastre, și tradițional de altfel, este cozonacul cu nucă.

Totuși, de această dată vă propunem o rețetă ungurească de cozonac nedospit umplut cu nucă, beigli după mulți îl cunoașteți. Gata cu vorba, să trecem la treabă!

Ingrediente necesare pentru două bucaţi de cozonac:

Pentru aluat:

  • 350 grame de făină
  • 100 grame de untură
  • 3 grame de drojdie
  • 100 ml lapte
  • 50 ml smântână
  • un ou întreg
  • 2 linguriţe de zahăr pudră
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 150 grame de zahăr
  • 150 grame de nucă
  • 60 ml lapte
  • un praf de sare
  • un ou pentru uns suprafaţa cozonacilor

Preparare:

Pentru aluat, bateţi oul, în care aţi pus un praf de sare, cu zahărul pudră, până devine o spumă, apoi adăugaţi untura, smântâna, laptele, făina, drojdia şi amestecaţi bine ingredientele până devin un aluat potrivit pe care îl lăsaţi în frigider până preparaţi umplutura.

Pentru umplutură, puneţi laptele pe foc, adăugaţi sarea, zahărul, iar când acesta din urmă este topit şi laptele fierbe, adăugaţi nuca, o amestecaţi cu laptele şi stingeţi focul.

Scoateţi aluatul din frigider, îl tăiaţi în două bucăţi pe care le întindeţi cu sucitorul până devin două pătrate potrivite pentru a le umple cu nucă şi a le rula. Întindeţi uniform umplutura din nucă peste foaia de cozonac pe care o rulaţi şi o puneţi în tava de copt.

Bateţi oul pe care îl întindeţi peste cozonaci cu o linguriţă de apă şi, cu o pensulă, ungeţi cozonacii cu această compoziţie.

Se lasă cozonacii 10 minute să stea, apoi se înţeapă cu o scobitoare şi se pun, pentru 40 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Se scot din cuptor după împlinirea minutelor, se lasă să se răcească, apoi se scot din tavă şi se feliază. Poftă bună!

 

Monica Marton

beigli, rețetă, cum se face, ingrediente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *