fbpx

Cum să îți alegi salteaua de yoga perfectă. Sfaturi pentru tine!

sursa foto: bagforyogamats.com

sursa foto: bagforyogamats.com

Nimic nu e de neglijat, atunci când vrei să practici yoga!

 

12 Octombrie 2015

20:10

Salteaua (covorașul) de yoga este mai mult decât un instrument pentru un yoghin. Reprezintă spațiul în care mintea noastră ar putea experimenta eliberarea de natura haotică, imprevizibilă și plină de stres a vieții de zi cu zi.

Alegerea unei saltele de yoga poate însemna diferența dintre a fi pe deplin prezent în practică și lupta împotriva distragerii constante a atenției.

Nu e nimic mai frustrant decât atunci când îți alunecă mâinile pe saltea în timpul unei posturi de cățel cu capul aplecat sau dureri la nivelul genunchilor într-o fandare în care genunchiul piciorului din spate este pe sol.

Dar la ce trebuie să fim atenți atunci când ne cumpăram o saltea de yoga?

Pasul 1. Reflectează asupra corpului tău

Confortul este cheia atunci când vine vorba de alegerea saltelei de yoga perfecte. Vei dori în mod sigur să iei în considerare cât de multă aderență și cât de moale să fie materialul din care este alcătuită.  

Aderența.

Cele mai multe saltele din materiale PVC sau TPE au o suprafață aderentă când sunt curate și uscate. Un material cu relief poate contribui de asemenea la aderența saltelei.

Cu toate acestea, în cazul în care transpiri, sau ai mâinile și/sau picioarele mai unse, vei aluneca pe majoritatea saltelelor. Încearcă să folosești un prosop de yoga care absoarbe umezeala și previne alunecarea.

Cât de moale să fie o saltea?

În general, saltele mai subțiri sunt mai tari și mai stabile, iar cele mai groase sunt mai moi. Ele sunt de la 2 mm pana la 6 mm grosime. Cele mai multe se pot găsi la o grosime de 4 mm, fiind într-un echilibru între cele două.

Dacă îți place mai multă stabilitate și conexiune cu pământul, poți opta pentru o saltea care este de 2 mm.

Dacă oasele și articulațiile tale sunt sensibile, poți alege o saltea care este de 5 mm sau mai mult.

Odată ce ai aflat de ce are nevoie corpul tău, este timpul să iei în considerare stilul de yoga practicat.

Pasul 2. Reflectează asupra stilului de yoga practicat

Practică

Hatha, Power & Flow

Pentru aceste stiluri ai nevoie de o saltea care să aibă un pic din toate: grosime standard de 4-5 mm, stabilă, cu aderență bună și nu foarte tare, ca să îți poți proteja articulațiile.

Yin & Restorative

Aici, confortul este cheia din nou. Asanele se păstrează minute întregi, deci salteaua trebuie să fie confortabilă ca să protejeze oasele și articulațiile. De preferat o saltea groasă de 5-6mm, textură moale.

Hot yoga

Aici este nevoie de saltea cu aderență excelentă, chiar și în cazul în care umiditatea este foarte mare.

Saltele din PVC sunt în mod natural lipicioase și sunt o opțiune excelentă. Evită saltelele din TPE, deoarece la căldura mare se pot distruge mult mai repede.

Pentru aderență maximă, îți recomandăm să folosești și un prosop de yoga care absoarbe transpirația.

Pasul 3. Reflectează asupra stilului tău de viață

Dacă trebuie să iei cu tine salteaua în diferite locuri, mărimea și greutatea sunt importante.

La o grosime de 2mm, greutatea unei saltele poate ajunge până la 1 kg. Dacă sunt fabricate din material ecologic, o saltea de 4 mm poate cântări chiar mai puțin, 600 – 700g.

Nu uita nici de sacul pentru saltea, îți vei ușura munca și mai mult.

Pasul 4. Reflectează asupra valorilor tale

Saltelele pentru yoga sunt realizate din diferite materiale, fiecare având impact diferit asupra naturii.

PVC

PVC, sau policlorură de vinil, este original și este materialul cel mai frecvent folosit în fabricarea saltelelor de yoga. Este un material lipicios, moale, dar nu este biodegradabil. Are o durabilitate extrem de ridicată, uneori chiar și de 10 ani.

TPE

TPE, sau elastomer termoplastic, este un material reciclabil, biodegradabil, hipoalergenic, si nu conține latex, clorură, sau PVC. TPE nu este la fel de rezistent ca și PVC-ul, așadar, este posibil, ca investiția pe termen lung să fie mai mare.

Vino și tu la cursurile de yoga din Oradea, ca să experimentezi acceptarea, detașarea, flexibilitatea și acomodarea prin prisma asanelor! Pentru mai multe detalii apelează 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici