fbpx

De vizitat: expoziția „Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii” în Muzeul Cetății

expoziție Cetatea Oradea Drumul bihorenilor in Cetatea UniriiSă nu-i uităm pe strămoși!

 

24 August 2018

11:10

 

Expoziția „Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii”, găzduită de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, este un omagiu adus bihorenilor care, în urmă cu un secol, au înfruntat cu stoicism și curaj toate primejdiile și au mers pe jos, călare, cu căruța sau cu trenurile neîncălzite, sub amenințarea puștilor, până la Alba Iulia pentru a susține unirea provinciilor românești, Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș, cu Regatul României.

Bihorenii au reprezentat „cea mai mare delegație din Transilvania”. Cele 239 de nume sunt scrise cu litere de aur în cartea de onoare a Bihorului, din care 66 – delegați aleși, 45 – delegați de drept, 20 delegați ai Consiliilor Naționale Române ai plaselor și satelor bihorene (131 – bihoreni delegați), plus 108 participanți din propria inițiativă, identificați cu nume. În total 239 de bihoreni. Însă, numărul real a fost mult mai mare…

Din cei 239 de bihoreni cunoscuți, participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, am selectat nouă portrete ale unor participanți ale căror chipuri luminoase răzbat de-a lungul celor 100 de ani: Gheorghe Bordașiu, Gavril Iovan, Augustin Maghiar, Nicolae Malița, Pavel Malița, Alexandru Nicolae Popescu, Teodor Neș și Ioan Bușiția.

Alături de informațiile despre personalitatea fiecăruia dintre ei, în expoziție se regăsesc fotografii de familie, documente personale, acte, respectiv obiecte care au aparținut participanților la Alba Iulia.

Poveștile lor sunt cutremurătoare, de exemplu canonicul Augustin Maghiar este primul martir al Eparhiciei Greco-catolice de Oradea care a murit la Sighet în anul 1951. Teodor Popoviciu din Vârciorog a fost adus pe jos, din post în post, la vârsta de 80 de ani, de la Vârciorog la Penitenciarul din Oradea, în urma unei simple delațiuni.

Taxele de vizitare a muzeului sunt:

  • adulți: 5 lei/persoană;
  • preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de minim 10 persoane: 3 lei/persoană

Taxele de ghidaj expoziții sunt:

  • adulți: 5 lei/persoană (ghidajele se fac pentru grupuri de minim 10 persoane);
  • preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de minim 10 pers.: 3 lei/persoană

Programul de vizitare este:

Marți – Duminică: între orele 10:00 – 18:00. Accesul ultimilor vizitatori se face până la ora 17:20;

Luni – închis

Adrian Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *