fbpx

Diversificarea alimentatiei bebelusului

bebelus cu lingura mancareDacă eşti părintele unui bebeluş de 4-6 luni, acum îţi stau gândurile, probabil, numai la diversificare.

08 Ianuarie 2014

21:57

Este etapa care îţi face nopţile şi mai albe. Diversificarea presupune o atenţie sporită şi o planificare riguroasă. Indubitabil, te vei întreba ce alimente să introduci prima oară, sub ce formă, ce cantitate de mâncare să pregăteşti, dacă puiul tău va strâmba din năsuc sau nu. Toate aceste griji se vor diminua dacă alegi să ţii o agendă zilnică a tot ceea ce înseamnă mâncare solidă oferită lui. Şi asta pentru că, odată ce aceste tipare devin un obicei, planificarea mâncării nu va mai fi o corvoadă pentru tine.

În ceea ce priveşte tipul de produse servite, cât şi modul de a le combina respectiv asocia, fac subiecul unor dezbateri extrem de vaste ale medicilor pediatri, nutriţioniştilor şi mai ales ale părinţilor.

Nu există o reţetă de succes, ci principii de bază, călăuzitoare, deoarece fiecare bebeluş este unic, cu ritmul său de dezvoltare:

  • Ca regulă de aur, laptele matern este alimentul complet şi cel mai sigur al sugarului, acoperind nevoile nutriţionale până în jurul vârstei de 6 luni, după cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. După această vârstă, diversificarea poate începe fără probleme. În cazul bebeluşilor alăptaţi cu lapte praf, diversificarea se poate face, de regulă, de la 4 luni. Atenţie însă, aceste repere sunt valabile în cazul unui copil sănătos, normoponderal, care poate sta singur în funduleţ şi îşi poate susţine capul. În caz contrar, diversificarea va debuta atunci când starea de sănătate a bebeluşului va fi optimă pentru a nu confunda anumite simptome de boală cu cele de respingere sau alergie la un anumit aliment.
  • Se va introduce un singur aliment nou, în cantităţi mici, o linguriţă-două, la distanţă de patru-cinci zile de următorul aliment, pentru a observa eventualele reacţii alergice.
  • Se poate începe cu o supă clară de legume (rădăcinoase). Este indicat să foloseşti puţine ingrediente pentru a putea observa eventualele intoleranţe la unele legume, deşi acestea, dacă sunt atent alese/culese şi pregătite nu ar trebui să pună probleme.
  • Sarea şi zahărul trebuie să lipsească din meniul micuţului până la un an.
  • Un bun obicei este să îi oferi masa împreună cu restul familiei. Pe măsură ce creşte, va împrumuta din gesturile celorlalţi şi se va deprinde mai repede să mănânce singur. Pe de altă parte, acesta este un bun moment pentru membrii familiei să comunice şi să se deconecteze după o zi plină.
  • Masa se servește cu televizorul închis. Bebeluşul este distras de zgomotul şi imaginile urmărite şi nu mai este atent la ceea ce inghite. În timp va dezvolta un obicei nesănătos.
  • Învaţă-i reacţiile, observă-l, astfel încât să îi poţi oferi cel mai bun start: dacă plânge, înseamnă că mai poți completa masa cu o linguriţă sau chiar cu lapte matern. Scopul diversificării este tocmai cel al obişnuirii micuţului cu noi gusturi şi noi texturi. Urmăreşte consistenţa şi frecvenţa scaunelor, deoarece se vor schimba ca urmare a digestiei și asimilării incomplete a alimentelor de către organism.

Orice ţi se pare ieşit din comun sau suspect, spune-i medicului pediatru sau de familie. Succes în diversificare, iar dacă aveți sugestii, întrebări sau recomandări mi le puteți trimite pe adresa: contact@evenimenteoradea.ro

 

Alina Filip

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *