fbpx

Evită-l pe „NU” iar viața ta se va îmbunătăți considerabil!

Spune nu lui Nu ce influenta au cuvintele asupra noastra

sursa foto: wlsappeals.com

E important cum exprimi ceea ce dorești să exprimi.

 

20 Decembrie 2014

13:06

Câți dintre voi sunteți atenți la cuvintele pe care le rostiți? Fiți voi înșivă subiecții unui studiu, al vostru, și încercați să observați cât de des spuneți „nu”.

Ulterior, veți observa că foarte des. Iar acum, să trecem la treabă, pentru ca viețile voastre, ale tuturor, să devină mai bune.

Tot ce trebuie să faceți este să evitați în a mai spune „nu”. De exemplu, dacă colega ta te întreabă „mai vrei zahăr pentru cafea?!”, în loc a-i spune „nu”, spune-i „e suficient de dulce/e perfectă cafeluța mea așa cum e/mulțumesc, îmi e de ajuns”.

Mai mult, atunci când copiii vi se urcă pe dulap, iar voi aveți tendința de a le spune „Copile, nu te urca acolo!”, mai bine spuneți „dragul meu, jucăriile tale sunt aici jos, haide să ne jucăm împreună. Dacă dorești ceva de sus, îți dau eu cu plăcere”.

Sau, dacă prichindelul sare în casă, în loc să îi spuneți „nu mai sări!”, spuneți-i pe un ton frumos „dacă tu sari în casă, vecinii noștri care dorm și sunt obosiți de la serviciu, vor avea un somn greu. Ție ți-ar plăcea ca cineva să sară în casă în timp ce dormi, când tu ai vrea să te odihnești?!”.

Mulți părinți nu știu de ce copilul lor face exact pe dos ceea ce îi cer: pentru simplul fapt că de când sunt mici, noi mereu le interzicem copiilor ceva. Mereu le spune „nu, nu, nu, nu… nu!”. Atunci când părinți vor face uz de alte cuvinte, copiii, cu siguranță, își vor schimba percepția și vor mult mai receptivi.

Atunci când partenerul vostru face ceva greșit, evitați în a-i spune „nu mai fă așa”. Abordați-l cu multă căldură, spunându-i „uite, e mult mai ușor/mai bine/mai plăcut/mai rapid dacă procedezi așa”.

Foarte important: de acum înainte, când vreți să țineți minte ceva, spuneți „e important să îmi aduc aminte să… o sun pe mama/să cumpăr pâine/să plătesc factura/să ridic biletele de teatru”. Dacă veți spune „să nu uit să…” de cele mai multe ori veți uita.

Tot ceea ce face „nu” este, de fapt, să ne urnească în a face ceea ce ni se interzice. Gândiți-vă, un pic, că nu o dată ați fost tentați să faceți ceea ce vi s-a spus „să nu!” faceți.

Acest cuvânt „nu” exprimă o negație, iar negația nu face altceva decât să sporească un fel de nor gri sau chiar negru de fum în jurul nostru.

Cum fiecăruia ne plac zilele frumoase, însorite și pline de zâmbete, practicați de acum înainte acest proces de „auto-observație”, prin care să analizați și să identificați tendința de a spune „nu” și de a o înlocui cu alte cuvinte care să exprime într-o manieră pozitivă, și mult mai plăcută, acel „nu”.

Într-un alt articol vom discuta mai multe despre cuvintele și atitudinile noastre. Până atunci vă invităm să citiți despre cuvintele pozitive care vindecă orice boală dând click AICI.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *