fbpx

Fosforul. Caracteristici și beneficii aduse sănătății

piersici sursa foto healthyfoodhouse punct comFosforul se situează pe locul doi în topul mineralelor necesare  corpului uman.

 

22 Noiembrie 2014

15:10

Fosforul reprezintă 1% din greutatea corpului. Acest mineral este recomandat pentru energizarea şi revigorarea organismului în urma efortului.

Aportul de fosfor trebuie să îl egaleze pe cel de calciu deoarece, în cantităţi mai mari, poate produce mase osoase anormale, în afara scheletului.

Beneficii:

  • ajută la producerea naturală de lecitină
  • îmbunătăţeşte funcţia renală
  • metabolizează grăsimile, carbohidraţii şi proteinele
  • asigură funcţionarea corespunzătoare a celulelor creierului
  • regenerează corpul
  • este necesar dinţilor şi oaselor
  • produce colagen
  • ajută la producerea acidului nucleic din ADN şi ARN

Deficienţele de fosfor

  • depresie
  • diminuarea densităţii osoase
  • epuizare nervoasă
  • iritabilitate
  • oboseală mintală
  • calculi renali

Surse:

  • carne de pui
  • carne de vită
  • somon
  • scoici
  • curcan
  • ciuperci
  • usturoi (citește mai multe despre beneficiile usturoiului aici)
  • ouă
  • brânza cottage
  • brânza tofu
  • lapte nedegresat
  • mere
  • pere
  • banane (citește mai multe despre beneficiile bananelor aici)
  • piersici (citește mai multe despre beneficiile piersicilor aici)
  • cacao
  • bere
  • seminţe de dovleac
  • semințe de susan
  • nuci braziliene
  • migdale
  • nucă de cocos
  • broccoli
  • varză (citește mai multe despre beneficiile verzei aici)
  • zarzavaturi
  • fasole
  • linte

 

Gabriela Zaica