fbpx

Hernia ombilicala la animale

caineHernia ombilicală este un defect de închidere a canalului ombilical.

12 Februarie 2014

19:06

Aceast─â deschidere este normal─â p├ón─â la na┼čtere, prin ea f─âc├óndu-se comunicarea nutritiv─â ┼či sangvin─â ├«ntre mam─â ┼či f─ât.

Nu se ┼čtie exact de ce ├«nchiderea acestei comunica┼úii se face vicios dup─â na┼čtere, dar se consider─â c─â este un defect genetic.

Aceast─â afec┼úiune se manifest─â prin existen┼úa unei ÔÇ×umfl─âturiÔÇŁ ├«n zona ombilical─â. Aceast─â mas─â are o consisten┼ú─â moale ┼či nu incomodeaz─â via┼úa animalului.

Hernia ombilical─â este mai frecvent─â la c├óini dec├ót la pisici ┼či poate fi de diferite m─ârimi. ├Än cazul ├«n care deschiderea abdominal─â este suficient de larg─â poate pune ├«n pericol via┼úa animalului.

La c├óinii mici ca v├órst─â, ╚Öi cu hernii reduse, exist─â posibilitatea ca hernia s─â se vindece de la sine, dar trebuie monitorizat─â de c─âtre proprietari ┼či de c─âtre un medic veterinar.

Herniile ombilicale mari necesită intervenţii chirurgicale pentru rezolvarea lor.

Dac─â ave┼úi un c─â┼úel cu hernie trebuie s─â urm─âri┼úi modific─ârile de consisten┼ú─â sau m─ârime ale herniei ┼či modific─ârile de comportament ale animalului (lips─â apetit, vom─â, dureri abdominale, depresie).

Herniile se pot complica cu strangul─âri intestinale, blocaje intestinale, peritonite sau chiar moarte ├«n cazurile grave ┼či nerezolvate din timp.

 

├Än O╚Öorhei de consulta╚Ťii, microcipare, tratamente ╚Öi medicamente pentru diferitele afec╚Ťiuni ale animalelor, respectiv coafur─â canin─â,┬ápute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul ╚Öi Farmacia Veterinar─â ÔÇ×ProveterinariaÔÇŁ, Strada Principal─â ÔÇô 407. Telefon┬á0749. 765. 079, e-mail:┬ácontact@proveterinaria.ro,┬áFacebook.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei