fbpx

Iartă-te pe tine ca să poți ierta pe alții!

sursa foto: ghandar.wordpress.com

sursa foto: ghandar.wordpress.com

Iertarea este un proces cu două sensuri, nicidecum precum o stradă cu sens unic.

 

25 Mai 2015

20:10

După cum am spus și în articolul anterior, (pentru detalii click pe acest link) toți am fost dezamăgiti cel puțin o dată în viață.

Cu siguranță, fiecare am experimentat deja focul arzător al supărării și al urii, care ne-a ținut „prizonieri” un timp mai îndelungat și nu am fost capabili să iertăm.

Când suntem răniți sau înșelați, trecem greu peste situație. Cărăm după noi resentimentele, uneori mai aducem vorba de ele, alteori, în schimb, le îngropăm atât de adânc în sufletul nostru încât să nu mai fim conștienți de existența lor. Supărarea și ura, în lipsa iertării, vor deveni dușmanii noștri.

Cu trecerea timpului, aceste sentimente neplăcute devin permanente și putem deveni triști, deprimați, depresivi.

Apoi, deprimarea noastră își va pune amprenta și pe alte planuri ale vieții noastre. Credem că nu ne poate afecta viața și ne putem bucura din nou de viață, că doar acele experiențe le-am închis adânc într-un „sertar”. Din păcate, adevărul este că, dacă ne blocăm un sentiment – de exemplu nu vrem să fim supărați, nici bucuriile nu le vom putea trăi cu aceeași intensitate cum am putea cu adevărat!

Puterea EGO-ului

De obicei, noi suntem conștienți de supărarea și ura pe care o simțim față de alte persoane. Ceea ce e mai greu de conștientizat este atunci când suntem supărați pe noi înșine. Ego-ul nostru ne împiedică să ne simțim vinovați. Când suntem supărați pe noi înșine, atunci admitem și ne recunoaștem greșelile. S-ar putea să avem chiar și mustrări de conștiință dacă am rănit pe cineva. Eventual, recunoaștem chiar și faptul că noi suntem cauza „ghinioanelor” noastre. Dar, bineînțeles, ego-ului nostru îi este foarte greu să recunoască aceste lucruri și astfel, ne sunt afectate stabilitatea și controlul de sine.

Aceste situații le putem identifica. De exemplu, când negăm ceva cu desăvârțire și ne considerăm victime. În acest caz, (de fapt, ca de obicei tot timpul) cealaltă persoană devine oglinda noastră (click pe acest link pentru a citi mai multe despre oglindirea în ceilalți). Nu trebuie decât să privim și să ne observăm în ea!

Când ne lipsim de iertare, suntem mai mereu sub stres, care, după un timp, ne va afecta și sănătatea (de exemplu: hipertensiune sau risc de infarct). De aceea este foarte important să iertăm, deoarece gândurile și sentimentele negative ne vor cauza probleme tot mai serioase.

Dar cum să iertăm?

Iertarea nu este ușoară, mai ales dacă „rănile” sunt vechi. În primul și în primul rând, este o chestiune de decizie. Te decizi că vrei să ierți. Nu există „nu pot ierta”, există doar „nu vreau să iert”.

Nu e vorba că elimini greșelile altora față de tine, sau le ștergi cu buretele, nici nu uiți, dar nu vrei ca aceste resentimente să te țină prizonier/ă și să te afecteze în viitor. Nu trebuie ca ulterior să mai ții legătura cu acea persoană dacă nu vrei. Dar în sinele tău ierți acțiunile lui/ei și nu mai ești suprat/ă pe el/ea.

Dacă reușim sa înțelegem că, în acel moment, în acea situație el/ea (sau chiar noi), nu am fost capabili de altceva, putem accepta mai ușor situația (exemplu: nu a putut să se comporte altfel, că doar dacă ar fi putut sigur ar fi făcut-o).

De foarte multe ori, persoanele cu care ne confruntăm nu vor să ne facă rău dinadins, de fapt este vorba că noi avem alte idei, principii, credințe, comunicarea nu este eficientă, sau în unele situații reacțiile noastre sunt total diferite, într-un cuvânt, nu suntem la fel.

Evident, sentimentul iertării apare mai târziu puțin, că nu poate să apară deodată cu decizia noastră de a ierta. Când reușim să conștientizăm și să înțelegem, automat putem privi cu alți ochi toată situația și pe toate persoanele implicate în conflict. Ne dăm seama că fiecare persoană are „demonii săi cu care trebuie să se lupte”. Încet, încet supărarea noastră se va ameliora și, dintr-o dată, vom observa că ne simțim mai liberi și mai „ușori”, ne-am eliberat de supărare. Dacă suntem pregătiți, și avem o atitudine pozitivă, iertarea va veni de la sine.

După cum am mai pomenit, ne putem elibera de supărare dacă ne împărtășim gândurile cu o persoană apropiată nouă. Dar fără impulsuri și sentimente negative, doar la nivel de informație; să ne amintim că nu vrem să transmitem decât o informație și nu vrem sa retrăim trauma.

Adesea, exprimându-ne ideile cu glas tare, ne dăm seama de unele lucruri de care nu am ținut cont înainte. Sau poți să îi scrii o scrisoare persoanei care te-a rănit. Nu trebuie să ajungă la destinație rândurile tale, doar să pui pe foaie tot ce te macină. Această metodă o putem utiliza și când vrem să ne eliberăm de o supărare față de o persoană care nu mai este printre noi.

Iartă-te pe tine ca să poți ierta pe alții! Iertarea îți asigură calea spre fericire!

 

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

 

 

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *