fbpx

Lapte din migdale crude. Raw Vegan. De post

lapte, vegan, de post, vegetal, migdale crude, raw vegan, evenimente oradeaGustos, sănătos, hrănitor, fără adaosuri de ingrediente artificiale, simplu. La tine acasă. 

 

17 Octombrie 2020

17:17

Lumea se schimbă și odată cu ea și noi. Oamenii au nevoie de alternative. După atâtea și atâtea secole în care produsele de origine animală au fost principala (re)sursă de alimentație, iată că timpurile actuale cer o schimbare.

Fiecare în felul său, în una sau mai multe direcții, simte că e nevoie de o nouă zare către care să se îndrepte. Pentru voi astăzi aducem metoda de preparare a laptelui din migdale crude.

Cu siguranță regăsiți în comerț laptele din migdale gata preparat, dar gustul laptelui din migdale fără adaosuri, fără coloranți și arome artificiale, simplu, în care știi foarte bine ce ai inclus, e nemaipomenit.

E foarte simplu de făcut. Aveți nevoie de:

 • migdale
 • apă (plată, filtrată ori cea de la robinet lăsată 24 de ore să respire într-o sticlă pentru a ieși clorul din ea)
 • praf de sare
 • sirop de arțar/sirop de agave ori miere de albină
 • blender vertical/robot de bucătărie

Câteva mențiuni înainte de a începe procesul de preparare: noi vă recomandăm să folosiți sirop de arțar. Are și un gust plăcut, o aromă discretă și rafinată. Ori sirop de agave. Este dulce, nu are o aromă anume, potrivit pentru laptele din migdale. Atenție totuși cu mierea de albină, mai ales dacă sunteți (raw) vegan. În funcție de cantitatea de lapte pe care o veți obține va fi necesar, poate, să puneți și în frigider. Mierea are tendința de a se cristaliza (solidifica), în special cea polifloră. Dacă aveți de salcâm, atunci e mai potrivită. Din acest motiv e important să alegeți chibzuit îndulcitorul. Un pic, un pic de îndulcitor are nevoie, pentru gust. Asemeni prafului de sare. Altfel va avea gust lihod și veți zice că nu e „de treabă de nimic”.

Începem prepararea astfel:

 • luați o mână bună, sau două – trei, cât doriți voi, de migdale și le puneți în apă pentru cel puțin 8 ore (apă plată, filtrată ori cea de la robinet lăsată 24 de ore să respire într-o sticlă pentru a ieși clorul din ea)
 • odată ce au trecut ceasurile, stoarceți apa de pe migdale, le limpeziți și le decojiți. Da, le decojiți și nu vă va părea rău
 • decojite fiind, le puneți în recipientul de amestecare cu praful de sare, puțin îndulcitor și apă cât să treacă 2 mm peste migdalele hidratate
 • porniți aparatul și mixați bine, bine compoziția. Încercați să amestecați și să pisați/tocați în apă puțină pentru ca migdalele să se mărunțească fin
 • acum puneți aprox. 100 ml apă în recipientul în care pregătiți laptele. Amestecați cu o lingură și blenduiți-l din nou
 • când vedeți că migdalele sunt bine mărunțite, mai adăugați 100 ml apă și porniți aparatul pentru un ultim mix de măcar 1 minut

Opriți totul și diluați compoziția rezultată cât doriți voi de mult. Tocmai pentru că știm cât de prețioase sunt migdalele, și sănătoare, noi alegem să folosim, să lăsăm în lapte tot miezul. Nu îl strecurăm. Ieșind un rezultat mai consistent, îl și putem dilua mai mult.

Odată preparat, puneți-vă în căni, pahare, în ce doriți băutura fermecată. Ce rămâne, vă recomandăm să păstrați în recipiente (sticle) din sticlă, în frigider, pentru două, maxim 3 zile. Se alterează, nu de alta.

Laptele rezultat îl puteți pune în cafea sau face o delicioască cacao cu lapte. E alegerea voastră cum îl serviți. Merge bine cu niște cornulețe făcute în casă ori plăcinte cu cartofi (dacă sunteți vegan ori țineți post), dar și cu brânză.

După ce va sta, și cinci minute, veți vedea că se adună o spumă delicioasă, de îți lasă mustăți asemeni laptelui veritabil de văcuță. Să vă fie de bine!

 

Ioana Mădălina Ștefănică

migdalele hidratate, curățate de coajă

laptele din migdale, cu ușoară spumă

lapte, vegan, de post, vegetal, migdale crude, raw vegan, evenimente oradea

laptele din migdale cu o floricică, un strop de cacao și multă iubire

consistența spumei laptelui din migdale e atât de densă încât menține cacaua la suprafață