fbpx

M-am îndrăgostit de tine sau de imaginea formată despre tine?

sursa: musingfun.com

Suntem dependenți (la propriu) în iubire.

 

29 Ianuarie 2017

10:33

Cine a spus că dragostea este că un drog, avea dreptate deplină. Atunci când ne îndrăgostim devenim dependenți chimic în mod natural. Nivelul nostru de dopamină, responsabil pentru euforie, atracție fizică și pasiune crește și ne menține cu capul în nori. Din acest motiv, în momentul unei despărțiri, trăim aceleași senzații că un dependent lipsit de drog.

Putem încerca să distingem dragostea bazată doar pe eliberarea de neurotransmițători, atracție și fluturași, de cea în care se formează un atașament emoțional sănătos. Trebuie să fim conștienți când ne simțim euforici când ne gândim la persoana aleasă, dar în același timp agitați și nesiguri. De ce ne simțim așa?

O relație sănătoasă este o sursă de calm. Dacă apare o stare de singurătate și gol interior când celălalt nu este acolo, cel mai probabil nivelul de dopamină își spune cuvântul. Altfel, ar ieși la iveală cel mai sigur sine de care dispunem.

Desigur, trebuie să fim atenți și la bagajul nostru emoțional și la modul în care am gestionat eșecurile din relațiile anterioare căci anxietatea poate veni și de acolo. Ne-am debarasat pe cât posibil de trecut sau o să atribuim trăsăturile fostului partener de viață unei persoane necunoscute? Suntem pregătiți să fim vulnerabili și știm ce vrem de la o relație cu potențial?

Pentru a evita relațiile care devin o sursă de nefericire putem să fim mai atenți și receptivi la ceea ce se întâmplă în realitate:

Deschiderea este diferită de onestitate

O persoană sinceră este diferită de o persoană deschisă. Dacă cineva este pregătit să intre într-o relație cu noi, va fi deschis să ne povestească diferite părți ale vieții sale, nu doar să răspundă sincer la întrebări și să rateze informații prin omisiune. Iubirea aduce o nevoie de a cunoaște și de a fi cunoscuți într-un mod autentic și de a ne expune.

Trăiești în realitate sau în capul tău?

Mulți își petrec timpul îndrăgostindu-se de imaginea pe care și-o formează despre o persoană. Își imaginează excursiile, întâlnirile, sexul, modul extraordinar de a trăi împreună, fără a mai cunoaște persoana. Există și reversul medaliei, în care o persoană de care ne-am putea îndrăgosti este aspru judecată din cauza fricii sau a blocajelor noastre căreia nu-i oferim nici măcar o șansă. Este foarte important să ne centrăm în prezent și să observăm ce există cu adevărat. Suntem cumva setați să ne îndrăgostim de un tipar? Poate puțin prea rigizi fiind sigur că noi știm deja cum arată partenerul ideal pentru noi?

Ascultă-ți instinctul

Instinctele noastre se bazează deseori pe ceea ce poate mintea conștientă nu poate observa. Dacă simți că ești prea deschis pentru cineva și că nu vei fi apreciat, testează acest lucru încă de la primele întâlniri. Își dorește persoana de lângă tine să creeze o legătură reală sau nu? Mai bine afli acum decât peste multe întâlniri. Fii sincer cu tine și cu ceilalți.

Încearcă să devii prezent în timpul întâlnirilor

Centrează-te în momentul prezent, acordă atenție respirației, senzațiilor corporale, emoțiilor existente. Observă-l pe celălalt și acceptă lucrurile așa cum sunt. Pare prezent în conversație și interesat? Îți place ceea ce vezi? Ți-ai dori să-l cunoști mai bine?

A asuma că știm să interpretăm corect comportamentul celuilalt este o eroare

Avem tendința să interpretăm semnalele celorlalți prin prisma propriei experiențe de viață și scheme cognitive. Dacă observăm că sunt triști, ne gândim că nu suntem plăcuți. Este foarte important să punem întrebări pentru a verifica motivul comportamentelor sau gesturilor. Dacă nu avem diplomă în telepatie, este singurul mod de a primi si oferi feedback autentic.

Agneta Jakab