fbpx

Miercuri noapte: ploaie de meteori peste Oradea

sursa foto: jpl.nasa.gov

sursa foto: jpl.nasa.gov

Cerul ne încântă din nou. Persidele ne bucură privirile mâine noapte. 

 

11 August 2015

09:39

Persidele sunt una din numeroasele și cunoscutele ploi de meteori activi într-un an. În orele de vârf, pot produce până la 60 de meteori pe oră, oferind celor care reușesc să țină piept somnului un spectacol de neuitat.

Se numesc „Perseide” ca urmare a punctului din care ele apar, „se nasc”, iar în cazul de față vorbim de Constelația Perseus.

Meteorul este urma luminoasă de pe cer, care este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru, grăunte care arde în atmosfera Terrei. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește „meteorid”, iar bolovanul care cade pe pământ se numește „meteorit”.

Acești corpuscului de praf vin de la cometa Swift – Tuttle, numită astfel după cei care au și descoperit-o, Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle, în 1862. Cometa are un nucleu în diametru de 26 km și este una dintre cele mai mari care străbat Sistemul Solar.

Fenomenul are loc în fiecare an între 17 Iulie și 24 August. În 2015, este vizibil în noaptea dintre 12 – 13 August, iar împreună cu luna plină va oferi un spectacol minunat.

Luați-vă prietenii, găsiți un loc liniștit departe de luminile orașului și priviți spre nord-est. O recomandare este evenimentul inițiat de fotograful Marcel Socaciu, de admirat și fotografiat Perseidele de la lacul Șișterea. Pentru detalii dați CLICK AICI

 

Bogdan Balota

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *