fbpx

Multumesc… sau nu?!

bune manierePolite╚Ťea ╚Öi bunele maniere sunt printre cele mai apreciate calit─â╚Ťi ale noastre. Cu toate acestea nu tot timpul facem uz de ele.

 

19 Martie 2014

21:07

Uneori din uitare, alteori din nep─âsare, nu avem o atitudine adecvat─â fa╚Ť─â de cei cu care interac╚Ťion─âm. C├ónd ne aducem aminte parc─â o vedem pe mama cum ne ├«ntreba ÔÇ×nu ╚Ťi-am spus s─â fii amabil cu oamenii ╚Öi s─â le mul╚Ťume╚Öti?ÔÇŁ

Chiar dac─â mama nu ne vede ╚Öi nu poate s─â ne atrag─â aten╚Ťia este important faptul c─â ne d─âm seama c─â lipse╚Öte ceva. Comportamentul nostru, a╚Öa cum este el, se repercuteaz─â asupra celor din jur ╚Öi implicit asupra copiilor no╚Ötri. Bunele maniere odat─â ├«nv─â╚Ťate nu se uit─â foarte u╚Öor, tocmai de aceea este important s─â le insufl─âm aceste atribute celor mici de timpuriu.

Atitudini pozitive ╚Öi manierate pot fi ├«nv─â╚Ťate de or─âdenii tineri ├«n cadrul lec╚Ťiilor sus╚Ťinute de centrul educa╚Ťional Clever Children Oradea, din cartierul Luceaf─ârul. Al─âturi de al╚Ťi elevi, cei ├«nscri╚Öi la curs ├«nva╚Ť─â despre salut, mai cu seam─â cum adres─âm un salut ├«n func╚Ťie de partenerul de discu╚Ťie. Totodat─â copiilor le va fi explicat─â maniera elegant─â de a servi masa, despre comportamentul pe care s─â ├«l aib─â atunci c├ónd merg la teatru, cinema sau ├«n vizit─â. Tematica abordat─â le ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â modalit─â╚Ťile de a face daruri celor dragi ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd dezbate problema punctualit─â╚Ťii, m─âsurii ╚Öi toleran╚Ťei.

Chiar dac─â un copil provine dintr-o familie cu un sistem de valori puternic nu ├«nseamn─â c─â el, la un moment dat, nu se va comporta ╚Öi altfel. Din acest motiv cursurile de bune maniere se adreseaz─â tuturor copiilor, indiferent de educa╚Ťia primit─â acas─â. Rolul lor este s─â contribuie la dezvoltarea armonioas─â a copilului dar ├«n cadrul deschis al interac╚Ťiunii cu lumea exterioar─â, ╚Öi nu doar cu cea interioar─â, a familiei.

 

Dana Popa