fbpx

Originalitatea, calea spre succes!

bec aprins sursa foto greatamericanthings.netUn articol scris în baza reacțiilor date de cititorii Evenimente Oradea. 

 

04 Octombrie 2014

18:49

Am publicat recent articole despre „Podul Dragostei” care a apărut și în Oradea. Unii au îmbrățișat cu mult drag ideea, alții au criticat-o vehement, pe motiv că „de ce trebuie să îi copiem pe ceilalți?!”.

Într-adevăr, originalitatea este unul dintre atuurile care lipsesc cu desăvârșire societății actuale, iar aici nu facem referință la „Podul Dragostei”.

Ne-am obișnuit să trăim într-o angoasă, iar când altora le merge bine, începem și noi să facem ca și ei. Pornim pe un drum crezând că vom reuși la fel de bine precum colegii noștri. Însă nu e așa. Pasiunea, dedicarea și implicarea fac diferența.

Faptul că noi astăzi începem ceva ce alți oameni au realizat deja, nu ne asigură succesul. Chiar și dacă ne luăm nume similare cu ale lor, șansele de reușită sunt la fel de scăzute. Un exemplu e băutura carbogazoasă „Coca Cola”. Mulți o consideră nesănătoasă, însă are un standard, o istorie, o poveste. Câți nu i-au copiat numele, ingredientele, culoarea, și-au făcut logo similar, însă tot nu sunt „Coca Cola”. Dacă mâine veți vedea pe piață „Cocaincola”, fiți siguri că nu e decât o versiune piratată și ieftină a celebrului suc.

„Copismul” este asemeni unui cancer. Chiar dacă nu mai trăim în vremea lui Platon, când ideile aveau copyright, încă mai sunt atâtea lucruri de făcut, pe care să le putem exploata în beneficiul nostru, fără a copia îndeaproape munca celorlalți.

Din păcate, copiindu-i pe ceilalți, munca, numele, reușitele lor, nu facem altceva decât să oferim exemple negative copiilor și nepoților noștri. Marea majoritate a oamenilor sunt nemulțumiți de lumea în care trăim.

Cum vreți să fim mulțumiți când noi nu mai facem niciun efort pentru a evolua, pentru a descoperi ceva nou, pentru a inova și a deschide drumuri pe care nimeni nu a crezut vreodată că cineva le-ar putea deschide?!

Mai mult, copismul este un adevărat furt, iar puțini își dau seama că furând se fură pe înșiși, dar și șansele de reușită. Unii oameni vorbesc de „karma”, „legea Universului”, iar alții de „răsplată”. Ceea ce semănăm, aceea vom și culege.

De fapt, nemaifiind originali murim. Doar un om care nu are capacitate de creare copiază. Un om mereu deschis, încrezător în puterile și idealurile sale nu va copia niciodată pe nimeni. Va ști că ceea ce el vrea să facă va izbândi tocmai prin pasiunea și dorința care sălășluiește în el.

Așteptând și preluând ideile celorlalți nu ne aduce mai mare câștig și nici cinste. Ceea ce marea majoritate a copiștilor uită este faptul că niciodată nu vor putea fi mai buni decât oamenii inovatori pe care îi copiază. Muncindu-ne puterea creatoare nu facem decât să ne sporim competența, capacitatea și șansele de reușită.

În încheiere, vă mulțumim dragi cititori și prieteni Evenimente Oradea pentru încrederea pe care ne-o acordați de aproape doi ani. Evenimente Oradea este un concept unic pentru care am muncit și vom munci în continuare dintr-un motiv simplu: ne dorim o lume mai bună.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *