fbpx

Othematomul – Afectiune a urechii animalelor

caine cu urechi mari sursa foto flikie punct comOthematomul reprezint─â o afec┼úiune a pavilionului urechii ┼či se manifest─â prin acumularea s├óngelui ├«ntre cartilajul urechii ┼či pielea care ├«l acoper─â.

 

30 Aprilie 2014

20:03

Din cauza┬áparazi┼úilor, a otitelor sau aristelor care produc irita┼úii, animalul scutur─â frecvent capul, se scarpin─â sau se love┼čte de obiecte ┼či se produc rupturi ale vaselor de s├ónge.

Othematomul apare cel mai frecvent la c├óini, extrem de rar la alte specii, ┼či ├«n mod special la c├óinii din rasele cu urechi lungi (Cocker Spaniel, Basset Hound), dar nu este exclus nici la alt erase (Doberman, Ciob─ânesc German, Ciob─ânesc de Berna).

Urechea afectat─â este m─ârit─â ├«n volum, cald─â, sensibil─â ┼či de obicei animalul ┼úine capul aplecat ├«n partea┬árespectiv─â. Tratamentul presupune drenarea othematomului, iar ├«n cel mai grav caz┬áinterven┼úia chirurgical─â. Pentru a evita o astfel de problem─â este necesar─â toaletarea adecvat─â a urechii. Mai multe despre ├«ngrijirea urechilor prietenilor necuv├ónt─âtori┬áAICI.

├Än O╚Öorhei, de coafur─â canin─â,┬áconsulta╚Ťii, tratamente ╚Öi medicamente pentru diferitele afec╚Ťiuni ale animalelor pute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul ╚Öi Farmacia Veterinar─â ÔÇ×ProveterinariaÔÇŁ, Strada Principal─â ÔÇô 407. Telefon┬á0749. 765. 079, e-mail:┬ácontact@proveterinaria.ro,┬áFacebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei