fbpx

Piometru la caini. Simptome si recomandari

caine sursa foto avenuek9 punct comPiometrul reprezintă stadiul cel mai avansat al unei infecţii uterine şi presupune acumularea de puroi în coarnele uterine şi uter.

02 Aprilie 2014

21:32

La căţeluşele nesterilizate întotdeauna va exista riscul de a apărea o problemă la nivelul aparatului genital intern. Această problemă poate însemna: metrită, endometrită, piometru.

Piometru fiind o infecţie gravă a uterului, este de asemenea şi o urgenţă medicală, punând în pericol viaţa căţeluşei. Această problemă apare de obicei la câteva saptămâni după ciclul de călduri.

Piometru este de două tipuri, cu cervix închis sau deschis. Diferenţa importantă dintre cele două o constituie secreția purulentă în cazul cervixului deschis, iar acum tratamentul poate fi instituit din timp. În cazul piometrului cu cervix închis situaţia este mai gravă, deoarece stăpânii nu identifică suferința de la primele manifestări interne.

Principalele simptome care apar în cazul unui piometru sunt: consum mărit de apă şi urinări mai frecvente, vomă, apatie şi letargie, lipsa apetitului. În cele mai multe cazuri sunt afectaţi atât rinichii cât şi ficatul.

Deoarece uterul se poate perfora, şi acest lucru poate duce la peritonită sau septicemia, tratamentul cel mai recomandat este cel chirurgical, dar riscurile unei intervenţii chirurgicale sunt mult crescute în aceste cazuri. Este necesar tratament antiinfecţios pe o perioadă mai lungă de timp, rehidratare şi tratamentul post-operator adecvat pentru fiecare caz în parte.

Pentru a evita această gravă problemă, sterilizaţi-vă căţeluşele din timp, la vârste la care anestezia să nu reprezinte un risc major şi totodată costurile unei ovariohisterectomii de rutină sunt mult mai mici decât a unei intervenţii chirurgicale în caz de piometru.

 

În Oșorhei de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferetele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei