fbpx

Recomandare turistica: Biserica de lemn din Goila

biserica ortodoxa de lemn adormirea maicii domnului din goila  sursa foto biserici.episcopiaoradiei punct roPornim din nou la drum, avem 60 de kilometri de parcurs tocmai până la Goila, un sat din zona Beiușului ce aparține de comuna Căbești.

 

12 Aprilie 2014

12:45

Necunoscut și parcă uitat de lume, dar adăpostul unei adevărate comori: biserica ortodoxă de lemn.

Privind-o din exterior vei zice că e doar un alt lăcaș de cult. Nimic arătos, falnic sau impunător. E simplă și la locul ei, precum oamenii care îi trec pragul în zilele de duminică. Și tocmai simplitatea ei o face atât de unică, de frumoasă. A fost ridicată după 1750 cu banii sătenilor, fără sprijin sau finanțare de la cei avuți, iar de atunci și până astăzi slujește cerului neîncetat.

Nu doar vechimea ne-a determinat să vi-o recomandăm ci și ușile altarului. Sunt speciale și vechi, din 1764, pictate pe pânză de David Zugravu, un mare pictor de biserici al acelor vremuri. Știm cu siguranță că sunt din acea perioadă grație ușii proscomidiei, aici regăsindu-se scris „să se știe că acsete dveri amu zugrăvitu eu David Zugravu”.

280px-RO_BH_Goila usa sursa foto wikipedia punct org

280px-RO_BH_Goila_usa 2 sursa foto wikipedia punct org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiar și fără ajutorul tehnologiei picturile s-au menținut. Nu mai au vitalitatea primilor ani dar parcă sunt tot mai frumoase, însuflețite de mulțimea oamenilor pe care i-au privit și de harul preoților ce li s-au închinat.

Alături de aceste comori, încă vii ale bisericuței de lemn, se mai regăsesc 14 icoane pictate pe sticlă de iconarii de la Nicula, cea mai impresionantă fiind „Sfânta Troiță”, o figură cu trei fețe distincte încadrate în nimbul triunghiular. Marea majoritate a icoanelor datează din secolul al XVIII-lea.

 

 

Ioana Mădălina Ștefănică

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *