fbpx

Recomandare turistica: Budapesta. FOTO

Budapesta 2Fiind deja toamnă, vremea imprevizibilă, pentru o doză de relaxare și descoperire a noului, am ales să vizităm capitala Ungariei.

 

08 Noiembrie 2014

16:46

Pentru a ajunge la destina╚Ťie, am c─âl─âtorit 4 ore cu autocarul. Odat─â intra╚Ťi pe unul dintre cele mai lungi bulevarde ale Budapestei, care m─âsoar─â 16 kilometri, am realizat c─â a╚Öteptarea a meritat pe deplin. Modernul se contope╚Öte cu vechiul, eman├ónd aerul unui ora╚Ö frumos, plin de culoare ╚Öi via╚Ť─â.

Budapesta este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â: Buda, reprezent├ónd zona deluroas─â, ╚Öi Pesta, zona joas─â.

Prima oprire a fost la kilometrul┬á0 al capitalei. O urcare de 5 minute┬áne-a adus┬á├«n Cetatea Buda.┬áPentru┬áarti╚Ötii care ├«╚Öi arat─â talentul pe treptele cet─â╚Ťii, pentru turi╚Ötii veni╚Ťi din toate col╚Ťurile lumii, cetatea e, parc─â, ne├«nc─âp─âtoare.

Cu toat─â agita╚Ťia ╚Öi aglomera╚Ťia, acest loc ofer─â o panoram─â impresionant─â a ora╚Öului. Aici se afl─â Palatul Preziden╚Ťial unde, la fiecare or─â, are loc un spectacol mai rar ├«nt├ólnit, oferit de garda palatului, care atrage mii de turi╚Öti.

P─âr─âsind zona, cau╚Ťi cu privirea o nou─â ╚Ťint─â la care s─â ajungi. De ├«ndat─â, ├«╚Ťi apare ├«n fa╚Ť─â Podul cu Lan╚Ťuri, unul dintre cele mai cunoscute poduri din Europa. Este simbolul ora╚Öului, al─âturi de Cl─âdirea Parlamentului ╚Öi cetatea mai sus amintit─â. Exist─â aici 7 poduri care traverseaz─â Dun─ârea, iar fiecare are ceva unic.

Zona central─â este ├«n╚Ťesat─â de magazine ale celor mai importante case de mod─â dar ╚Öi de localuri cu renume ├«n toat─â lumea. Al─âturi de Buda, ╚Öi Pesta ne ofer─â nenum─ârate locuri care pot fi vizitate, de la catedrale la galerii de art─â sau muzee.

Aici,┬áziua ├«╚Ťi ofer─â culoare, iar noaptea devine captivant─â. Dac─â alege╚Ťi o plimbare pe malul Dun─ârii, s─â nu v─â l─âsa╚Ťi aparatele de fotografiat la hotel. Sectacolul oferit de luminile ora╚Öului este deosebit. Cl─âdirile, podurile, feriboturile care fac┬áplimb─âri pe fluviu, restaurantele pe malul apei, toate ne transpun ├«ntr-o atmofesfer─â de vis. O imagine rupt─â parc─â din c─âr╚Ťile po╚Ötale realizate cu m─âiestrie de arti╚Öti.

Pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, urbea dispune de un sistem public de transport care include autobuze, trolebuze, tramvaie, feriboturi, biciclete și metrou.

Cum era de a╚Öteptat, Budapesta este o capital─â care ├«╚Ťi ofer─â o lec╚Ťie de istorie al─âturi de ╚Öansa de a rela╚Ťiona cu oameni din ferite col╚Ťuri ale lumii, de a te relaxa sau de a petrece p├ón─â la epuizare.

Evenimente Oradea te invit─â ╚Öi pe tine la Budapesta! Distrac╚Ťie pl─âcut─â!

 

Sebastian Ferchi