fbpx

Recomandare turistica: Donjonul de la Cheresig. FOTO

Donjonul de la Cheresig judetul BihorIndiferent de anotimp, Donjonul de la Cheresig e un loc bun de vizitat. 

 

01 Noiembrie 2014

13:53

Evenimente Oradea vă lansează o provocare turistică. E aproape de casă, la 25 de kilometri de urbe, o zonă plină de verdeață și aer curat.

Așadar, vizitați Donjonul de la Cheresig. Uitându-ne în DEX, donjonul este de fapt un turn de apărare, cel mai puternic al unui castel. Dacă veți opri să-i întrebați pe săteni de „donjon” mulți nu vor ști despre ce vorbiți. Însă, dacă le veți spune de „turn”, vă vor îndruma de îndată.

Vă invităm să vă reîntoarceți în istorie, tocmai în 1289, atunci când, într-o zi de 25 Decembrie, era pentru prima dată atestat într-un document oficial. Conform datelor, a fost construit în 1242, după Marea Invazie a Tătarilor.

Este înalt de 26 de metri, a fost construit pe patru nivele, totalmente din cărămidă, în plan hexagonal. Chiar dacă a trecut ceva timp de la ridicarea sa, Donjonul se menține foarte bine. Luând în calcul faptul că nimeni nu i-a dat suficientă importanță încât să obțină fonduri de restaurare, putem spune că se află într-o „stare excelentă”.

Recomandăm vizitarea acestui punct turistic pentru că este la o mică distanță de reședința de județ, e în plin câmp, aerul este curat, liniștea deplină, locul perfect pentru familii dar și pentru îndrăgostiți.

Intrarea este liberă, nu se percepe taxă, singura atenție pe care e indicat să o acordați este movilei de pământ pe care este ridicată construcția. Pe alocuri, s-ar putea să alunecați, însă nu este periculos, copiii putându-se juca în voie.

Ca să ajungeți acolo, porniți din Oradea, pe Calea Sântandreiului, ajunși în Cheresig, mergeți până aproape de ieșirea din sat și faceți dreapta, pe un drum neasfaltat. Nu sunt niciun fel de restricții, putând ajunge până în buza turnului cu mașina.

Poate, ca o sugestie, ar fi bine să luați și câteva grăunțe cu voi, să vă împrieteniți cu străjerii Donjonului: o mână de porumbei frumoși care, după ce veți intra în impresionanta construcție, vă vor analiza atent. La plecare, vor fi tot cu ochii pe voi, dorindu-vă „drum bun” dar și spunându-vă „vă așteptăm cu drag, cât de curând”!

Cu toate acestea, înainte de ajunge acolo, vă recomandăm să citiți un studiu realizat de Doru Marta, care ilustrează într-un stil plăcut și accesibil istoria acestui punct turistic. Regăsiți textul AICIMai jos, aveți și „câteva” fotografii, care, sperăm noi, vă vor împrieteni cu Donjonul suficient de tare încât să îi și faceți o scurtă vizită!

 

Ioana Mădălina Ștefănică