fbpx

Recomandare turistica: Ghetarul de la Scarisoara

Pestera_Scarisoara_-_Sala_Biserica sursa foto wikipediaAstăzi vizităm cel mai mare ghețar din România, și al doilea ghețar subteran din lume, după cel din Slovacia.

 

14 Iunie 2014

12:36

E weekend, așa că pornim din nou la drum. Ne-am gândit să vă purtăm, cel puțin cu gândul, până în județul Alba, la Ghețarul de la Scărișoara.

Denumirea corectă a acestei destinații e „Peștera Scărișoara” sau „Ghețarul de la Scărișoara”. Venim cu această sugestie turistică deoarece acolo jos, în inima peșterii, e tare bine, e răcoare.

Distanța de la Oradea la Arieșeni e de 120 de kilometri, la care se mai adaugă alți 11 kilometri până la Ghețar. Chiar dacă carosabilul nu e extrem de bun, drumul până acolo e un adevărat deliciu. Urcând spre munți, ne bucurăm de aer curat, verdeață și locuri de popas cu panorame unice.

Iată-ne ajunși la destinație. Suntem la 1150 de metri altitudine, în fața unui ghețar mai vechi de 3000 de ani. Primele date legate de acest așezământ le avem din anii 1861 respectiv 1863, din partea geografilor K. F. Peters și A. Schmidl. În 1938, Emil Racoviță a declarat această peșteră drept „rezervație speologică”, chiar prima din România.

Ghețarul are cel mai „subțire” strat de 26 de metri, iar cel mai gros de 37, suprafața totală fiind de 5500 de metri pătrați. Lungimea peșterii Scărișoara este de 750 metri, însă vizitabili sunt doar 250.

Intrând în peșteră avem șansa de a admira Sala Mare dar și Biserica cu 100 de stalagmite de gheață. Mai departe, deși oprite din vizitare publicului larg, se află Rezervația Mare, Rezervația Mică, Galeria Maxim Pop, Catedrala și Palatul Sânzianei.

În acest minunat loc trăiesc lilieci și gândaci, de 2 – 3 mm, numiți Pholeuonprozerpinae glaciale, iar în celelalte încăperi a mai fost găsit un schelet al strămoșilor caprei – Rupicapra.

Locul este purtător de legendă. Bătrânii spun că aici trăia un balaur, pe nume Solomat, care fura fetele frumoase chiar în noaptea anului nou, sau în cea de dinaintea Târgului de Fete de la Găina, ducându-le într-un palat de gheață, pentru totdeauna.

Revenind în vremurile actuale, cei care doresc să viziteze peștera o pot face însă doar contra cost. Adulții vor plăti 10 lei, iar copiii, elevii, studenții 7 lei (în baza carnetului de elev/student). Programul de vizitare este 09:00 – 17:00, de Luni până Duminică.

O recomandare ar fi să vă luați și câteva haine mai groase, deoarece în peșteră temperaturile sunt chiar mici. Evitați pantofii cu toc, cei incomozi sau cu o talpă alunecoasă. Coborâșul și urcușul e, pe alocuri, mai anevoios.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *