fbpx

Recomandare turistică: Peștera Urșilor

O destinație turistică extrem de cunoscută și frumoasă.

 

14 Iunie 2020

13:00

Evenimente Oradea pornește, alături de voi, la drum. Cu voia bună în spate și cu rezervorul plin ne îndreptăm spre o zonă frumoasă a Bihorului, aproape de munte, aflată la aproximativ 86 de kilometri de municipiu – Peștera Urșilor.  Ruta din Oradea este: Oradea (DN 76 – E79) – Beiuș – Chișcău (DJ 763). Ajunși în Chișcău, traversați satul dintr-un capăt în altul. Când sunteți în dreptul pensiunii „Laura” căutați un loc de parcare, și pregătiți-vă de un scurt urcuș. Chiar dacă unii aleg să ajungă cu mașina până în gura peșterii, noi vă sugerăm să o luați la pas. Un pic de mișcare pe dealul plin de verdeață, face bine sănătății. Mai mult, luând-o pe jos aveți șansa să întâlniți localnicii care au spre vânzare siropuri naturale de zmeură, afine, măcieșe, cătină, dulcețuri, plăcinte țărănești preparate în casă, după rețete tradiționale, și alte bunătățuri.

Falnică, în vârful dealului, peștera vă așteaptă, numai să vă și îmbrăcați bine. E cam răcoros înăuntru (aproximativ +10 grade), în ciuda temperaturilor ridicate de afară. Atât adulților dar și copiilor le sugerăm să își ia un pulover mai gros. Chiar de la intrare se simte aerul curat, închis și plin de mister.

Vizitând Peștera Urșilor intrați într-o lume total diferită, încărcată de legendă și puteri ale naturii. Stalagmitele (depunerile calcaroase cu baza în podea) și stalactitele (depunerile calcaroase cu baza în tavan) sunt absolut superbe, vechi și parcă de neoprit. În fiecare zi muncesc pentru a aduna alți, și alți milimetri de formațiune calcaroasă, abia așteptând să unească cerul cu pământul peșterii.

Făcând și un mic istoric al locului, aflăm că în 1975 Traian Curta, după o explozie la mina de marmură din apropiere, descoperea așezământul. S-a dorit exploatarea minieră a spațiului, însă, mai târziu, în anul 1980, într-o zi de 14 Iulie, era oficial inaugurat ca destinație turistică.

Denumirea îi vine de la Ursul de Caverna (Ursus spelaeus), care se presupune că ar fi locuit în acest așezământ subteran acum 17.000 de ani. Totodată, specialiștii au descoperit aici oase de urs de o vechime impresionantă.

Peștera este constituită din două galerii, cea superioară, de 488 de metri, deschisă vizitatorilor, și o a doua, de 521 de metri, utilizată exclusiv pentru cercetări. În cadrul primei zone veți putea admira Galeria Urșilor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor, Sala Spaghetelor respectiv Sala Oaselor.

Programul de vizitare este:

  • Luni – Închis
  • Marți – Duminică: 10:00 – 17:00

Prețul biletului de intrare este de 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii. Pentru grupuri organizate se acordă 1 (una) gratuitate la 10 persoane plătitoare. Mai multe detalii și imagini se găsesc pe site-ul oficial al obiectivului.

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *