fbpx

Rețetă de risotto cu ciuperci gălbiori

rețetă de cum se preparăSavuros, sănătos, pentru tine și cei dragi! 

 

 

06 Septembrie 2015

16:00

Dacă tot e toamnă, iar bureții se vând pe marginea drumului, Evenimente Oradea vă aduce o rețetă excelentă de risotto cu gălbiori. Ciupercile, dacă le cunoașteți, le puteți culege voi înșivă, iar dacă nu, cumpărați-le din piețe ori din magazine.

Ingrediente necesare pentru două porţii:

  • 800 de grame de ciuperci – gălbiori
  • 2 căni de orez sălbatic
  • un pahar de vin alb demisec
  • o ceapă roşie, mare
  • 6 căţei de usturoi
  • un ardei iute, mic
  • doi morcovi
  • o jumătate de ţelină
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • o rămurică de cimbru
  • o jumătate de legătură de pătrunjel
  • o jumătate de linguriţă de piper roşu
  • o jumătate de linguriţă de turmeric
  • un vârf de cuţit de cardamom
  • o linguriţă de sare

Preparare:

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi gălbiorii. Alegeţi orezul, îl spălaţi şi îl puneţi într-un bol cu apă.

Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovii, ţelina. Spălaţi atât legumele curăţate cât şi ardeiul iute, cimbrul şi pătrunjelul, Tăiaţi fideluţă ceapa, usturoiul, ardeiul iute, morcovii şi ţelina. Tocaţi pătrunjelul şi cimbrul.

Puneţi uleiul în cratiţă, iar când s-a încins adăugaţi ceapa şi căliţi-o puţin. Adăugaţi usturoiul morcovii, ţelina, ardeiul iute şi le căliţi un minut apoi adăugaţi orezul de pe care aţi scurs apa. Adăugaţi vinul, sarea şi amestecaţi ingredientele. Când s-a evaporat vinul, puneţi gălbiorii şi mai adăugaţi o cană mare de apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă toate ingredientele la foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând periodic. Dacă mai este cazul, mai adăugaţi apă. Oricum, orezul sălbatic va rămâne puţin crocant.

Când este gata, opriţi focul, adăugaţi piper, turmeric, cardamom, pătrunjel, cimbru şi amestecaţi toate ingredientele. Lăsaţi mâncarea acoperită încă 2 minute pentru a împrumuta din arome. Poftă bună!

 

Monica Marton

rețetă cu gălbiori