fbpx

Reteta saptamanii: Ciorba de mazare cu galuste

mazare-sursa-foto-bonnieplants-punct-comO recomandare culinară ușoară, perfectă pentru zilele toride de vară.

 

20 Iunie 2014

20:50

Mazărea, originară din Asia centrală și Europa, este consumată de mii de ani. Este menționată în Biblie și a fost prețuită de civilizațiile egiptene, de greci și romani. Abia în secolul al XVI-lea tehnicile de cultivare au obținut mai multe varietăți de mazăre, iar oamenii au început să o consume în stare proaspătă, nu doar uscată. Chinezii au fost primii care au consumat atât păstăii, cât și boabele de mazăre.
Beneficii: întărește oasele, osteocalcina fixează moleculele de calciu în interiorul oaselor, energizează și menține sănătatea organismului. Grație conținutului scăzut de calorii, este o alegere bună pentru cei care își doresc să piardă în greutate.
Mazărea conține vitamina A, niacină, acid ascorbic și tiamină, fier, zinc și potasiu. Combate durerile de rinichi și vindecă bolilele plămânilor, este recomandată anemicilor și celor suferinzi de afecțiuni ale oaselor.

Ingrediente necesare:

  • Un bol de mazăre păstăi
  • Un morcov
  • Un pătrunjel sau o felie de țelină
  • O jumătate de legătură de mărar și o jumătate de legătură de pătrunjel
  • O ceapă mică
  • 1 lingură de ulei – opțional
  • Făină – cât cuprinde
  • Un ou
  • Sare
  • Piper

Preparare:
Spălați și curățați legumele. Se toacă ceapă, morcovul, pătrunjelul, mărarul. Se pune în cratiță o lingură de ulei în care se adaugă ceapa, care se călește puțin. Ulterior, punem morcovul și pătrunjelul tocat, mazărea păstăi și se adaugă apă, cât să le acopere. Răsfățăm legumele cu un praf de sare.

Se prepară găluștele din făină: un ou, o linguriță de apă, sare, și făină cât cuprinde.

Când ciorbița fierbe, adăugați găluștele rupându-le cu lingura – lingură care se pune, în prealabil, în ciorbița fierbinte, pentru a nu se lipi de ea aluatul. Se adaugă piper, iar când găluștele sunt fierte, adăugați mărarul și pătrunjelul tocat. Dacă nu doriți să adăugați ulei în ciorbiță, puneți toate legumele să fiarbă împreună iar apoi aruncați peste ele găluștele și condimentele.

Poftă bună!

Monica Marton

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *