fbpx

Rețeta săptămânii: profiterol

foto: Monica Marton

Mesele de week-end vin cu un desert delicios.

 

08 August 2020

10:00

 

 

Ingrediente necesare:

Pentru aluat:

 • 4 ouă mici
 • 120 grame de făină
 • 60 grame de unt
 • 75 ml lapte
 • 75 ml apă
 • un praf de sare

Pentru cremă:

 • 3 gălbenuşuri
 • 250 ml de lapte
 • 80 grame de zahăr
 • 25 grame de amidon alimentar
 • o păstaie de vanilie
 • 200 grame de frişcă
 • un praf de sare

Pentru bază și decor:

 • 1 kg de înghețată
 • 100 de grame de ciocolată cu cacao 85%

Preparare:

Azi preparăm o reţetă dulce și răcoroasă, perfectă pentru vară.

Puneţi la foc o cratiţă în care adăugaţi laptele, apa, untul şi sarea. Când compoziţia este aproape de punctul de fierbere, domoliţi focul şi puneţi, în ploaie, făina. Amestecaţi energic în oală, până ce dispar toate cocoloaşele, aluatul este omogen şi îl mai gătiţi câteva minute. Opriţi focul şi lăsaţi aluatul să se răcească.

Între timp, porniţi cuptorul, îl setaţi la 250 de grade Celsius.

În aluatul răcit, adăugaţi primul ou, mixaţi bine aluatul, apoi adăugaţi al doilea ou, mixaţi şi tot aşa până încorporaţi toate ouăle. La început compoţiţia este densă, după ce aţi adăugat ultimul ou, aceasta devine cremoasă.

Pregătiţi două tăvi în care aţi pus foaie de copt. Vă recomand să puneţi pe rând, aluatul la copt.

Astfel, luăm prima tavă tapetată cu foaie de copt şi începem să punem minunatele choux-uri în ea. Punem aluatul într-un poş şi cu acesta facem în tava de copt choux cu diametru de 1,5-2 cm. Le aşezăm în tavă, la distanţă unele de altele, deoarece cresc foarte mult la copt.

Întroducem tava în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. După ce am introdus tava, reducem temperatura la 200 de grade Celsius şi coacem prăjiturelele noastre 15 minute, fără ventilaţie. Când vă avertizează cuptorul că s-a terminat timpul, setaţi cuptorul la 170 de grade Celsius, cu ventilaţie, şi mai coaceţi 15 minute minunăţiile care sunt crescute şi rumene. În tot acest timp, nu deschideţi cuptorul, deloc. Delicatesele noastre sunt gata, le scoatem din cuptor şi le punem pe un grătar să se răcorească după aşa caniculă. Luăm a doua tavă şi cu poşul formăm ultimele bucăţi de choux. Procedăm identic la coacerea lor ca şi la prima tavă.

Pentru cremă, puneţi laptele la fiert, adăugaţi miezul de la păstaia de vanilie şi apoi puneţi şi păstaia în lapte.

Separaţi gălbenuşurile de albuşurile celor trei ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul şi amestecaţi compoziţia cu mixerul, până devine cremoasă. Adăugaţi amidonul şi mixaţi bine toată compoziţia. Opriţi focul de la cratiţa cu lapte şi scoateţi păstaia de vanilie. Luaţi cu un polonic din laptele cald şi adăugaţi peste crema deja formată. Mixaţi totul, apoi mai puneţi lapte, până adăugaţi treptat tot laptele. Când aţi adăugat tot laptele, turnaţi compoziţia în oala în care l-aţi încălzit şi o procesaţi pe foc mic, aproximativ 3 minute, până se îngroaşă, amestecînd constant pentru a nu se prinde de oală.

Când este gata crema de vanilie, o luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească cateva ore. Vă recomand să o acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde pojghiţă. Gata, aţi terminat şi crema fiartă. Mixaţi bine frişca şi o amestecaţi cu crema de vanilie rece. Pentru o mai bună organizare, puteţi prepara crema înainte cu o zi pentru a se răci bine. Nu ne rămâne decât să umplem delicioasele mini choux. Cu un poș cu dui metalic perforăm partea care a stat în tavă a micutelor prajiturele, cea aplatizată de tava de copt și le umplem cu crema de vanilie amestecată cu frișcă.

Topim pe aburi cele 100 de grame de ciocolată cu cacao 85%.

Așezăm înghețata în cupe, punem mini choux-urile peste ea și stropim cu ciocolată topită. Dacă doriți, adăugați fructe pentru decor.

Poftă bună!

Monica Marton