fbpx

Sfaturi pentru debutanții în Yoga

sursa foto: doyouyoga.com

sursa foto: doyouyoga.com

După ce găsești un curs de yoga la tine în oraș, sunt șanse ca instructorul să nu îți fie pe plac.

 

02 Februarie 2015

20:10

Dacă îți dorești să debutezi în yoga și ești în căutarea unui curs/instructor, iată câteva sfaturi:

  • În primul rând trebuie să îți alegi instructorul. Simte-te liber să vorbești despre planurile tale, cere părerea colegilor sau prietenilor tăi, roagă-i să-ți recomande un profesor sau o școală de yoga.
  • Asigură-te că acel profesor este o persoană autorizată care predă yoga, și continuă să practice yoga sub îndrumarea unui mentor.
  • Vorbește cu el ca să-ți risipești orice urme de îndoieli, trebuie să fie respectuos și răbdător cu tine.

Dacă ajungi să participi la o clasă de yoga, acordă atenție anumitor aspecte:

  • În timpul orei, un profesor bun se deplasează printre elevii săi, ca să le supravegheze pozițiile și să-i corecteze, dacă este nevoie.
  • Încearcă să percepi ambianța cursului, dacă elevii răspund într-o manieră pozitivă remarcilor profesorului, dacă există camaraderie între ei.
  • Observă dacă instructorul dă explicații personalizate sau propune alternative după exerciții.
  • Asigură-te, de asemenea, că instructorul tău introduce și exerciții de respirație în program, care sunt o parte esențială tuturor formelor de yoga.
  • Chiar dacă yoga cere eforturi și provoacă dureri la început, să nu execuți niciodată la curs o poziție care îți cauzează dureri insuportabile, mai ales la genunchi, la baza spatelui și la gât. Dacă te doare undeva, spune-i profesorului, schimbă poziția sau odihnește-te puțin. La fel de important este ca, în cazul durerilor de acest gen, să nu îți lași niciodată profesorul să insiste (să te împingă), „să reziști” în postura respectivă. Un profesor bun își va dori să te simți bine la curs și te va asculta întotdeauna.

Dacă ți-ai găsit un profesor care te apreciază, este de preferat să-ți continui practica cu acea persoană. Astfel, se va putea familiariza cu aptitudinile tale și cu maniera ta de exersare.

Chiar dacă consideri că ai o sănătate excelentă, înscrie-te la un curs de yoga pentru începători! Totuși, înainte informează-te asupra stilului de yoga practicat, pentru că unele tehnici sunt cunoscute pentru intensitatea lor, altele sunt mai blânde.

E important să știi ce te asteaptă după ce întinzi salteaua de yoga! Obține informații despre durata clasei, tarif, îmbrăcămintea necesară, dacă ai nevoie de o saltea de yoga proprie și numărul persoanelor participante.

 

Renata Coznici

Instructor de Yoga