fbpx

Şofranul, un condiment de lux cu proprietăţi spectaculoase!

sursa: huffpost.com

Un plus de aromă şi gust pentru preparate.

 

05 August 2017

18:37

Şofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente deoarece acesta se găseşte în  stigmatele galbene uscate ale florii Crocus sativus care trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi usucate, iar pentru a obține 456 grame de șofran sunt necesare 225.000 stigmate.

Este un ingredient cu o aromă puternică, folosit în preparate precum budinci, curry, tocane sau risotto, cu diverse caracteristici terapeutice:

  • Previne bolile prin conţinutul de substanţe care sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii. Acesta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ, prevenind Alzheimerul și Parkinsonul. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare
  • Este un antidepresiv natural prin stimularea fluxulul sanguin către creier și producerea de serotonină, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea
  • Are proprietăţi digestive – șofranul îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând aciditatea și colicele gastro-intestinale. Șofranul este considerat un purificator al sângelui și anticonvulsiv
  • Menține sănătatea inimii – antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, la oxigenarea și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza
  • Luptă împotriva anemiei – prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii
  • Tratează acnee și petele – conținutul antifungic și antibacterian din șofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre și împrospătează pielea obosită, șterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne ridurile
  • Combate căderea părului – șofranul, amestecat cu lemnul dulce și laptele aplicat pe porțiunile fără păr stimulează creșterea părului
  • Îmbunătățește vederea – șofranul conține carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta; este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor
  • Combate insomnia – șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei
  • Luptă împotriva artritei – șofranul are proprietăți antiinflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala și inflamația musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând țesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens

Consumat în cantităţi mari, şofranul devine toxic. De asemenea, nu este indicat femeilor însărcinate.

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *