fbpx

Special de Paște: rețetă de ied copt în ierburi aromatice

rețetă de ied copt în ierburiCeva bun, excelent, pentru sărbători! 

 

27 Aprilie 2016

18:30

Anul acesta, masa de Paște se anunță un deliciu, mai ales dacă vei pregăti rețeta de ieduț copt în ierburi aromatice.

Și ca să fie îndeajuns, iată ingredientele necesare pentru 8 porţii:

  • Un ied
  • 2 litri de vin alb demisec
  • 200 ml bere brună
  • 500 ml apă
  • 8 rămurele de rozmarin proaspăt
  • 8 rămurele de cimbru uscat
  • 10 rămurele de salvie proaspătă
  • 100 de grame de mentă uscată
  • Un praz mare
  • Un fenicul
  • O pungă mare de leurdă
  • O legătură de frunze de coriandru
  • O legătură de frunze de leuștean
  • O legătură de frunze de măcriș
  • 6 frunze de dafin
  • 2 linguri de piper negru
  • O linguriță de piper rosu
  • O jumătate de linguriță de boabe măcinate de coriandru
  • O jumătate de linguriță de chimen măcinat
  • O jumătate de linguriță de ardei iute măcinat
  • O jumătate de linguriță de nucsoară măcinată
  • O jumătate de linguriță de cardamon măcinat
  • O jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
  • O lingură plină de sare

Preparare:

Spălaţi iedul, îl curățați de grăsimea nedorită și îl puneți la marinat în vin, la frigider, pentru 30 de ore. Noi am pus deoparte capul de la ied pentru ciobiță acrită cu măcriș, iar măruntaiele pentru drob.

Marinata o preparați din cei 2 litri de vin alb demisec, o lingură de piper negru, 4 rămurele de rozmarin, 4 rămurele de cimbru, 5 rămurele de salvie și 50 de grame de mentă uscată.

După cele 30 de ore de marinare, spălați și tocați 4 rămurele de rozmarin, 5 rămurele de salvie, leurda, prazul, feniculul, frunzele de coriandru, frunzele de leuștean, frunzele de măcriș.

Puneți în cratița pentru gătit, pregătită pentru a fi pusă în cuptor, două treimi din această compoziție tocată, așezați iedul peste patul de frunze, adăugați 50 de grame de mentă uscată, 4 rămurele de cimbru uscat, foile de dafin, o lingură de piper negru, o linguriță de piper rosu, o jumătate de linguriță de coriandru măcinat, o jumătate de linguriță de chimen măcinat, o jumătate de linguriță de ardei iute măcinat, o jumătate de linguriță de nucșoară măcinată,  o jumătate de linguriță de cardamon măcinat, o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate, o lingură plină de sare, apoi presărați cealaltă parte din ierburile tocate.

Adăugați 500 ml apă, 200 ml bere brună și puneți în cuptor cratița. Noi am lăsat-o 2 ore în cuptor de căramidă, dar puteți să o puneți în cuptorul electric, la 200 de grade, pentru aceeași perioadă de timp.

Rețetat e simplă, doar să-i dați „bice”! Poftă bună! Paşte liniştit, alături de cei dragi!

 

Monica Marton

rețetă de ied copt în ierburi

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *