fbpx

Teama de exprimare a copiilor

copil fetita mama vorbit sursa fiti philly dot comNumeroși copii evită să vorbească atunci când sunt în public, și, deseori, ei ajung să se exprime doar în cadrul familiei sau chiar deloc.

 

31 Martie 2014

22:23

 

Într-adevăr există și copii timizi care au nevoie de timp pentru a relaționa cu cei pe care nu îi cunosc, însă sunt și foarte mulți copii tăcuți.

De cele mai multe ori tăcerea este o formă de apărare și o modalitate de a ne arăta că acel copil nu are suficientă încredere în el. Chiar dacă niciunul dintre membrii familiei nu a făcut ceva pentru a scădea stima de sine a copilului, cei mici interpretează gesturile noastre, sau ale celor din jur, din perspectiva lor proprie, fapt ce îi determină să se închidă și să trăiască într-o lume tăcută.

Un astfel de copil se dezvoltă normal, în sensul că poate merge la școală, poate avea rezultate bune, însă va fi deficitar în relația cu prietenii, colegii, adulții, îi va fi teamă să vorbească în public. Va avea deseori emoții atunci când va trebui să susțină un proiect sau examen important, și nu în ultimul rând șansele sale de reușită în viață sunt procentual reduse din cauza acestei frici.

Copiii cu rețineri în exprimare, chiar dacă au un potențial mult mai mare decât ceilalți, nu o dată aleg să rămână în umbră deoarece provocarea de a ieși în față, și de a-și asuma laurii, este condiționată de spaima de a nu spune ceva greșit.

Vestea bună este că astfel de comportamente pot fi corectate. De fapt copilul nu are nevoie decât de sprijinul părinților, al familiei sau al unor educatori care să îl ajute să vadă cât de valoros este. Un copil reticent trebuie ajutat să se exprime, și să vadă că de fapt chiar și un răspuns greșit este o oportunitate de a învăța mai multe. În cadrul centrului educațional Clever Children Oradea traineri specializați derulează cursuri pentru dezvoltarea copiilor. Lecții de vorbit în public, de educație antreprenorială, NLP pentru copii sau cursuri de bune maniere, sunt câteva din opțiunile părinților pentru creșterea sănătoasă a copiilor. Mai multe informații despre aceste cursuri pot fi obținute apelând 0723. 27. 57. 67.

 

Dana Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *