fbpx

Televizorul – bona, profesor sau dusman al copiilor?!

fetita uitandu-se la tv├Än prezent, aproape orice familie de╚Ťine cel pu╚Ťin un televizor, calculator sau chiar un DVD-player.

26 Ianuarie 2014

09:25

Programul ├«nc─ârcat ╚Öi ritmul alert ├«n care se desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťile cotidiene ne aduc deseori ├«n situa╚Ťia de a sim╚Ťi nevoia s─â ne relax─âm apel├ónd la una din aceste surse de divertisment.

 

Ce influen╚Ť─â au programele pe care le urm─ârim ├«n mod constant asupra devolt─ârii lui psihice?

Efectele negative s-au făcut observate prin limbajul deviant, comportamentul retras sau agresiv și, nu în ultimul rând, inadaptabilitatea la factori noi de mediu și stres.

Pentru copiii mici, imaginile puternic colorate, ritmul lor de schimbare ╚Öi sunetele au un mare impact asupra min╚Ťii lor, captiv├óndu-le aten╚Ťia. Expunerea prelungit─â la aceste schimb─âri rapide de imagine ├«n primii trei ani de via╚Ť─â, conduce la o predispozi╚Ťie a min╚Ťii c─âtre un nivel ridicat de stimuli ╚Öi, mai t├órziu, la neaten╚Ťie ╚Öi lipsa capacit─â╚Ťii de a se concentra la v├órsta scolariz─ârii. Cu alte cuvinte, preg─âte╚Öte mintea pentru o realitate care nu exist─â. Fiecare or─â petrecut─â ├«n fa╚Ťa televizorului cre╚Öte cu 10% riscurile de a dezvolta probleme de aten╚Ťie, ├«n compara╚Ťie cu un copil care nu se uit─â deloc.

Pe de alt─â parte, fiecare or─â ├«n care p─ârin╚Ťii ├«i implic─â pe copiii sub 3 ani ├«n activit─â╚Ťi cognitive (joaca, cititul pove╚Ötilor, dansul, c├óntatul) reduce cu 30% riscurile ca ace╚Ötia s─â dezvolte mai t├órziu acest deficit de aten╚Ťie.

Printre consecin╚Ťele negative ale petrecerii ├«ndelungate a timpului ├«n fa╚Ťa televizorului sau calculatorului se afl─â ╚Öi lipsa abilit─â╚Ťii de a socializa cu ceilal╚Ťi, din cauza unei slabe dezvolt─âri a limbajului ╚Öi a stimei de sine. Mai t├órziu, el va deveni un adult cu o stim─â de sine sc─âzut─â, cu o imagine a propriei persoane deformat─â, ├«╚Öi va construi cu dificultate o carier─â ╚Öi chiar o familie.

Care este impactul asupra dezvolt─ârii fizice a copiilor?

Multe mame se declar─â mul╚Ťumite c─â atunci c├ónd au televizorul deschis ├«n timpul mesei, cel mic ingereaz─â o cantitate mai mare de m├óncare. ├Än realitate, copilul nu mai resimte senza╚Ťia de sa╚Ťietate pentru c─â aten╚Ťia ├«i este captat─â de acel ecran mare, colorat ╚Öi zgomotos. De fapt creierul nu mai proceseaz─â aceast─â informa╚Ťie, consider├ónd-o inutil─â ╚Öi o respinge. Drept consecin╚Ť─â, stomacul se dilat─â ╚Öi predispune organismul la obezitate, o afec╚Ťiune ├«ngrijor─âtor de des ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul copiilor ╚Öi adul╚Ťilor din Rom├ónia.

copil obez la TV

Nici vederea nu scap─â influen╚Ťelor negative ale privitului timp ├«ndelungat la televizor sau ├«n monitorul calculatorului. Astfel se instaleaz─â oboseala ocular─â care determin─â ├«nro╚Öirea ochilor. Acesta nu mai clipe╚Öte ╚Öi nu mai este irigat de lacrimi.

Cea mai potrivit─â alegere este s─â ├«nlocuim programele TV ╚Öi calculatorul cu activit─â╚Ťi fizice, creative, relaxante ├«n care s─â ├«i implic─âm pe cei mici. Recre─âm astfel leg─âturile dintre membrii familiei dup─â o zi ├«n care fiecare a avut alte preocup─âri, le form─âm celor mici un comportament ╚Öi o serie de valori pozitive, dezvolt─âm mediul potrivit pentru ni╚Öte momente unice, pentru amintiri frumoase care cl─âdesc un caracter puternic ╚Öi o personalitate dezvoltat─â armonios ├«n copilul de l├óng─â noi.

Alina Filip