fbpx

Televizorul – bona, profesor sau dusman al copiilor?!

fetita uitandu-se la tvÎn prezent, aproape orice familie deține cel puțin un televizor, calculator sau chiar un DVD-player.

26 Ianuarie 2014

09:25

Programul încărcat și ritmul alert în care se desfășoară activitățile cotidiene ne aduc deseori în situația de a simți nevoia să ne relaxăm apelând la una din aceste surse de divertisment.

 

Ce influență au programele pe care le urmărim în mod constant asupra devoltării lui psihice?

Efectele negative s-au făcut observate prin limbajul deviant, comportamentul retras sau agresiv și, nu în ultimul rând, inadaptabilitatea la factori noi de mediu și stres.

Pentru copiii mici, imaginile puternic colorate, ritmul lor de schimbare și sunetele au un mare impact asupra minții lor, captivându-le atenția. Expunerea prelungită la aceste schimbări rapide de imagine în primii trei ani de viață, conduce la o predispoziție a minții către un nivel ridicat de stimuli și, mai târziu, la neatenție și lipsa capacității de a se concentra la vârsta scolarizării. Cu alte cuvinte, pregătește mintea pentru o realitate care nu există. Fiecare oră petrecută în fața televizorului crește cu 10% riscurile de a dezvolta probleme de atenție, în comparație cu un copil care nu se uită deloc.

Pe de altă parte, fiecare oră în care părinții îi implică pe copiii sub 3 ani în activități cognitive (joaca, cititul poveștilor, dansul, cântatul) reduce cu 30% riscurile ca aceștia să dezvolte mai târziu acest deficit de atenție.

Printre consecințele negative ale petrecerii îndelungate a timpului în fața televizorului sau calculatorului se află și lipsa abilității de a socializa cu ceilalți, din cauza unei slabe dezvoltări a limbajului și a stimei de sine. Mai târziu, el va deveni un adult cu o stimă de sine scăzută, cu o imagine a propriei persoane deformată, își va construi cu dificultate o carieră și chiar o familie.

Care este impactul asupra dezvoltării fizice a copiilor?

Multe mame se declară mulțumite că atunci când au televizorul deschis în timpul mesei, cel mic ingerează o cantitate mai mare de mâncare. În realitate, copilul nu mai resimte senzația de sațietate pentru că atenția îi este captată de acel ecran mare, colorat și zgomotos. De fapt creierul nu mai procesează această informație, considerând-o inutilă și o respinge. Drept consecință, stomacul se dilată și predispune organismul la obezitate, o afecțiune îngrijorător de des întâlnită în rândul copiilor și adulților din România.

copil obez la TV

Nici vederea nu scapă influențelor negative ale privitului timp îndelungat la televizor sau în monitorul calculatorului. Astfel se instalează oboseala oculară care determină înroșirea ochilor. Acesta nu mai clipește și nu mai este irigat de lacrimi.

Cea mai potrivită alegere este să înlocuim programele TV și calculatorul cu activități fizice, creative, relaxante în care să îi implicăm pe cei mici. Recreăm astfel legăturile dintre membrii familiei după o zi în care fiecare a avut alte preocupări, le formăm celor mici un comportament și o serie de valori pozitive, dezvoltăm mediul potrivit pentru niște momente unice, pentru amintiri frumoase care clădesc un caracter puternic și o personalitate dezvoltată armonios în copilul de lângă noi.

Alina Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *