fbpx

Treapta 5 & 6: Pratyahara – Retragerea Simturilor

Meditation sursa foto PinterestÎn acest articol vorbim despre treapta cu numărul 5, Pratyahara sau retragerea simțurilor. 

 

03 Noiembrie 2014

20:26

Pratyahara derivă din două cuvinte sanscrite: Prati și Ahara. Prati înseamnă „a îndepărta” sau „a retrage”, iar Ahara înseamnă „hrană”, sau orice primit din exterior. Așadar, Pratyahara înseamnă, literal, „retragerea de la tot ce ne hrănește simțurile”. Aici ne referim la cele cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și pipăitul, care sunt influențate permanent de lumea exterioară.

Cu alte cuvinte încerci să îți blochezi gândirea și să o controlezi, dezactivezi tot îți leagă mintea de mediul înconjurător, îți închizi ochii, nu mai auzi ce se petrece în jurul tău, nu mai simți mirosuri, nu mai simți dacă este rece sau cald. Prin Pratyahara învațăm cum să controlăm „tentaculele” conștiinței, care sunt cunoscute sub numele de indriyas, în sanscrită.

Pratyahara devine posibilă numai după Pranayama, după atingerea ritmului interior, iar cele două, împreună, dau naștere lui Dharana, adică puterii de concentrare. Acest proces este retrăit și în cursul activităților de zi cu zi, când „ne scufundăm”, ne „adâncim” într-o activitate anume.

Să recapitulăm: Pranayama este puntea care face legătura între lumea exterioară și cea interioară, poarta este Pratyahara, care creează posibilitatea apariției lui Dharana, puterea de concentrare.

Devii acum capabil să îți focalizezi mintea asupra unui singur lucru. Începi prin a-i da trupului o direcție, ai continuat apoi cu energia vieții, iar acum îți direcționezi însăși conștiința. Nu îi mai permiți acesteia să se miște haotic, oriunde dorește. Mintea trebuie focalizată și ea asupra țelului, care este concentrarea, prin care mintea este fixată asupra unui singur punct.

Când mintea este fixată asupra unui singur punct, gândurile dispar. Ele nu pot apărea decât atunci când mintea oscilează de colo colo, când nu stă o clipă locului.

Țelul nostru este autocunoașterea și toate aceste etape ne creează drumul spre centrul ființei noastre.

În articolul următor vom face cunoștință cu ultimele două etape și o formulă mai concretă a celor opt etape, o recapitulare. Având în vedere că în articolele anterioare acestea au fost descrise în amănunțime, acum vor căpăta o viziune mult mai clară și mai pe înțeles.

Până atunci, vino și tu la cursurile de Yoga ce sunt organizate chiar în Oradea. Informații suplimentare și înscrieri la telefonul 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Instructor Autorizat de Yoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *