fbpx

Tu si aproapele tau. Puterea iertarii

inima piatraA învăţa să te iubeşti pe tine însuţi şi a învăţa să-ţi iubeşti aproapele merg mână în mână.

 

06 Ianuarie 2014

20:11

 

Nu poţi să-l iubeşti pe semenul tău şi să te urăşti pe tine însuţi, sau să te iubeşti pe tine însuţi şi să-l urăşti pe semenul tău. Sentimentele faţă de aproapele tău oglindesc, pur şi simplu, sentimentele tale faţă de tine însuţi.

Aşa stând lucrurile, interacţiunile cu aproapele tău te ajută să vezi ceea ce trebuie să ierţi în tine însuţi. A-l ierta pe aproapele tău pentru greşelile lui faţă de tine îl ajută numai în cazul în care aceasta îl face capabil de a se ierta pe el însuşi.

Tot aşa, a primi iertarea aproapelui tău pentru greşelile tale faţă de el te ajută numai în cazul în care aceasta te face capabil de a te ierta pe tine însuţi. A primi iertare din partea altora este un lucru necesar, numai în măsura în care tu crezi că este. Dacă aşa crezi – cum cred de altfel, majoritatea oamenilor – e important să te împaci.

  • A le cere iertare altora demonstrează că eşti gata să te răzgândeşti în privinţa celor întâmplate. Acesta este un prim pas important în proces. Nu face, însă, greşeala de a da aproapelui tău „puterea” de a te ierta. Asta plasează puterea în afara ta, acolo unde ea nu poate fi niciodată. Cere-i iertarea, dar – dacă el ţi-o refuză – să nu presupui că nu vei fi niciodată iertat. Dimpotrivă, eşti întotdeauna iertat. Cei care refuză iertarea, şi-o refuză doar lor înşişi.
  • Atunci când îl condamni pe aproapele tău, poţi fi sigur că nu pe el îi condamni, ci o parte din tine însuţi de care ţi-e ruşine şi pe care nu ai acceptat-o. Faptul că descoperi nişte neajunsuri la aproapele tău nu te poate face să te simţi mai bine – întrucât aceasta doar agravează propria ta senzaţie de nevrednicie.
  • În interacţiunile tale cu aproapele tău ai de făcut o alegere simplă: a-l găsi nevinovat sau a-l găsi vinovat. Această alegere are loc iarăşi şi iarăşi – în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare clipă. Cu fiecare gând tu îl întemniţezi pe aproapele tău, sau îl eliberezi. Şi, aşa cum alegi să-l tratezi pe el, aceeaşi judecată vei aduce asupra ta. Acceptă-l, pur şi simplu, pe semenul tău şi binecuvântează-l pe calea sa. Dacă îţi cere ajutorul, dă-i-l bucuros, dar nu încerca să faci pentru aproapele tău ceea ce trebuie să facă el pentru sine însuşi.
  • Nu-l face răspunzător pe aproapele tău pentru pacea şi fericirea ta şi nu-ţi asuma nici responsabilitatea pentru pacea şi fericirea lui. El n-a venit să te mântuiască pe tine şi nici tu n-ai venit aici ca să-l mântuieşti pe el.
  • Dezleagă-l pe semenul tău de orice resentiment pe care îl nutreşti faţă de el. Nu te abţine în nici un fel de la a-i arăta iubire, căci, a încerca să-l privezi de fericirea sa, înseamnă a-l ataca şi a te întemniţa pe tine însuţi în strânsoarea fricii şi a vinei. Nu-ţi astupa urechile când aproapele tău strigă după ajutor.
  • Lasă-l să lucreze alături de tine, atâta timp cât vrea el. Şi, când e gata să plece, doreşte-i tot binele. Dă-i hrană şi apă pentru drum. Nu-l îndatora şi nu-l forţa să stea împotriva voinţei sale. Libertatea aproapelui tău nu este decât un simbol al propriei tale libertăţi. De aceea, lasă-l să vină şi să plece după bunul lui plac. Urează-i bun venit când vine şi spune-i bun rămas când pleacă. Mai mult de-atât nu poţi face. Atât însă este suficient.
  • Iubeşte-ţi aproapele, aşa cum ai vrea să te iubeşti pe tine însuţi. Fă-l să fie la fel de important. Nu fă sacrificii pentru el şi nu-i cere ca el să facă sacrificii pentru tine, ci ajută-l când poţi şi primeşte-i ajutorul cu recunoştinţă, atunci când ai nevoie de ei. Această reciprocitate simplă şi plină de demnitate este un gest al iubirii şi acceptării. El demonstrează încredere şi stimă reciprocă.
  • Mai mult de-atât e prea mult. Mai puţin de-atât e prea puţin.

după Paul Ferrini

În Oradea te poți bucura de sprijin și ghidare psihoterapeutică în Cabinetul individual de psihoterapie individuală, de cuplu sau grup de pe strada Cazaban – 49 E. Telefon 0749. 086. 577. E-mail: manuil77@yahoo.comFacebook. Aici poți beneficia de ajutor specializat în tratarea diferitelor dependențe, inclusiv alcool sau droguri, în totală discreție.

Marius Manuil

Psiholog – Psihoterapeut Adlerian

logo Marius Manuil estiunic.ro 125x125