Usturoiul. Vraci si hrana naturala
Usturoiul este o plantă folosită atât pentru gustul bun dar şi ca medicament.
13 Noiembrie 2014
18:27
În cei 7.000 de ani de utilizare, usturoiul (allium sativum) a fost permanent apreciat de marile culturi ale lumii, găsindu-i-se o lungă listă de întrebuinţă, chiar şi împotriva spiritelor rele.
Răspândire:
- Asia, Africa şi Europa
Trăsături:
- poate ajunge la 60 m lungime
- o rădăcină are între 8 şi 20 de bulbi
Cultivare:
- în climatele calde poate fi cultivat permanent în decursul anului
- în climatele reci se plantează toamna, cu 6 săptămâni înainte de îngheţarea pământului
- rezistent la boli
- alungă cârtiţele şi iepurii
Producţie:
- China este cel mai mare producător – 10 milioane de tone
- India, Corea de Sud, Egipt, Rusia şi SUA
Utilizări alimentare:
- se consumă rădăcina
- condimentarea mâncărurilor
- se foloseşte pe diferite tipuri de pâine
- în China se pune ca murătură în oţet şi se serveşte cu găluşte
- în Europa de Vest se mănâncă usturoiul afumat
- aplicat pe carne sau peşte împiedică alterarea
- amplifică aroma legumelor
Utilizări casnice:
- sucul de usturoiul este lipicios şi poate să fie folosit ca adeziv de sticlă şi porţelan
- îndepărtează ţânţarii
Utilizări medicinale:
- previne cancerul
- creează senzaţia de căldură
- conţine alicin, un antibiotic natural de spectru larg care acţionează împotriva bacteriilor
- antioxidant
- sursă de minerale şi vitamine
- scade colesterolul
- conţine vitamina C, cupru, fier, calciu, seleniu, mangan
- combate tahicardia
- previne formarea cheagurilor, însă consumul în exces duce la subţiere semnificativă a sângelui
- antireumatismal
- indicat în viroze
- ajută la vindecarea rănilor
- împiedică căderea părului
- stimulează refacerea creierului şi sistemului imunitar
- se foloseşte împotriva acneei
Utilizări religioase:
- protecţie împotriva magiei albe, demonilor, vârcolacilor şi vampirilor
Gabriela Zaica