fbpx

Abcesul dentar în cazul copiilor. Cum se manifestă, cum se tratează

sursa foto: livestrong.com

sursa foto: livestrong.com

Soluții pentru cei mici și cei mari.

 

19 Ianuarie 2016

19:59

Nu de puține ori părinții se alarmează când, dintr-o dată, își văd copilul cu obrazul umflat. Acest simptom poate să nu mai fie însoțit de altele, cum ar fi durerea sau febra.

De obicei, puroiul dentar în cazul copilor apare exact ca și la adulți, doar că durerile pot fi mult mai diminuate, din cauza faptului că osul maxilar al copiilor este mai subțire, iar puroiul, de la nivelul rădăcinii unui dinte, ajunge mult mai repede sub gingie, la nivelul obrajilor.

Puroiul are ca și cauză dinți cariați și netratați. Părinții mai puțin se îngrijesc de dinții de lapte ai copilului, pe motiv că aceștia oricum „se schimbă”. Dar cariile netratate pot duce de cele mai multe ori la abces dentar, și abia atunci părinții iau atitudine.

Cea mai bună soluție pentru prevenirea apariției copturii la dinții de lapte este ca adulții să trateze din timp cariile micuților în cabinetul stomagologic.

În momentul când apare abcesul dentar, este necesar tratamentul de urgență, tot sub indicația unui specialist. Tratamentul de urgență nu este dureros și constă în drenajul dintelui, adică lărgirea cariei prezente la nivelul dintelui și folosirea de medic a unui ac de canal pentru a elibera secrețiile prin dinte.

Adesea, cei mari amână vizitarea dentistului, chiar dacă este prezent abcesul, și atunci simptomele ori se agravează (apare febra, durerile), ori se ameliorează, pentru că poate apărea fistula, un mic orificiu în gingie, pe unde puroiul este evacuat în cavitatea orală.

Invirea fistulei îi sperie uneori pe părinți, dar este un semn bun, pentru că simptomele și inflamația obrazului dispar destul de repede. Totuși, sunați dentistul pentru o programare și o tratare adecvată a problemei.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea