fbpx

Abcesul gingival în cazul copiilor. Simptome și tratament

sursa foto: medscape.com

sursa foto: medscape.com

Mulți părinți se confruntă, la un moment dat, cu afecțiuni dentare ale copiilor lor.

 

24 Noiembrie 2015

19:59

Una dintre ele ar fi abcesul dentar apărut la dinții de lapte. Aceștia din urmă pot suferi de timpuriu de caria de biberon sau se pot caria mai târziu. Adesea părinții neglijează acest aspect, spunându-și că și așa acești dinți sunt temporari și „se vor schimba”.

Dacă în cazul cariei de biberon nu sunt prea multe de făcut, copilul fiind uneori prea mic să colaboreze cu dentistul, în cazul cariilor normale, mai ales la copilașii peste 5 – 6 ani, este indicat ca acestea să fie tratate de medicul dentist.

În caz contrar, caria avansează rapid până la pulpa (nervul) dintelui, iar aceasta se necrozează („moare”).

Foarte des pot apărea dureri ale dintelui respectiv, tocmai din cauză că această pulpă dentară necrozată se infectează și pe rădăcina dintelui apare infecția.

În general adulții calmează durerile copiilor cu medicamente și, de cele mai multe ori, nu se cer sfatul unui specialist.

Ulterior, după apariția simptomelor dureroase, apare și abcesul pe gingie, în dreptul dintelui cauzal. Abia atunci părinții se alarmează și se prezintă cu copilul la stomatolog.

În această fază, de abces, dintele nu mai doare, simptomele sunt mult ameliorate, în afară de prezența colecției cu puroi. Dintele nu mai doare pentru că puroiul, ințial localizat în osul maxilar, îl erodează pe acesta până la gingie, care este elastică și presiunea puroiului nu mai e atât de mare.

Dată fiind starea medicală, se administrează antibiotice numai dacă este prezentă și simptomatologia generală, cu febră și stare generală de rău a celui mic.

Medicul poate drena dintele respectiv, pentru ca puroiul să iasă și prin dinte sau, în scurt timp de la formarea abcesului, pe colecție se formează de la sine  un mic orificiu (fistulă), prin care puroiul iese la exterior. Ulterior trecerii simptomelor acute și abcesului se pote hotărî tratamentul de canal al dintelui respectiv, iar dacă nu se reușește, dintele se păstrează cu canalele deschise, pâna în momentul când va trebui înlocuit cu dintele definitiv.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea