fbpx

Abcesul palatinal. De ce apare, uneori, puroiul pe bolta palatină?!

sursa foto: Pinterest

sursa foto: Pinterest

Explicații medicale pentru problemele tale!

 

18 August 2015

20:10

Majoritatea pacienților care au avut, la un moment, dat o infecție dentară știu că puroiul se colectează pe fețele dinspre buze sau obraji ale maxilarelor (fața vestibulară). Acest lucru se întâmplă pentru că, spre exterior, osul maxilar este mai subțire, de aceea puroiul erodează mai ușor osul.

Totuși, uneori, colecția cu puroi se formează pe bolta palatină, în dreptul unui dinte al maxilarului superior.

Mai rare sunt cazurile în care puroiul are ca sursă de formare o infecție strictă a gingiei (abces parodontal). De cele mai multe ori, când apare puroi pe bolta palatină, provine de la o infecție a unei rădăcini dentare.

Unii dintre dinții superiori pot avea rădăcini orientate spre bolta palatină. În consecință, este normal ca puroiul să se colecteze în acest loc. (De exemplu, incisivii laterali superiori au rădăcini subțiri și palatinizate).

Alte tipuri de abcese palatinale pot apărea de la premolarii și molarii superiori, care au două și respectiv trei rădăcini, din care una este orientată spre palat (rădăcina palatinală).

Când apare infecție pe aceste rădăcini, atunci abcesul este de regulă pe bolta palatină.

Tratamentul, în cazul abcesului palatinal, este asemănător cu cel al oricărui abces, și anume deschiderea colecției purulente prin incizia gingiei, sau drenajul (deschiderea) rădăcinii cauzale, pentru ca puroiul să poată fi eliminat.

Dacă durerile sunt intense și pulsatile, în cazul abcesului palatinal se administrează un antibiotic, iar mai apoi se tratează sau se extrage dintele care a cauzat abcesul.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea