fbpx

Abraziunea dentară. Ce este și cum poate fi remediată.

dentist oradea durere dinti

Sursa foto: bestoralhygiene.com

Abrazia dentară se produce atunci când, în decursul a mai mulţi ani, smalţul se erodează, se „toceşte” îşi pierde din grosime.

 

09 Decembrie 2014

20:10

Abrazia dentară apare mai ales la persoanele vârstnice, din cauza uzurii treptate a smalţului. De obicei, unele persoane sunt mai predispuse la abrazie decât altele.

Factorii care influențează abraziunea sunt:

  • duritatea şi densitatea smalţului dentar, unii pacienţi putând prezenta smalţul mai puţin dens şi rezistent, aceştia fiind afectaţi de procesul de abrazie dentară
  • forţa de masticatie, care la unii pacienţi poate fi mai puternică decât la alţii, sau unele obiceiuri alimentare, când pacienţii consumă mult alimente dure, sau sparg cu dinţii alune, nuci, desfac dopurile de sticle, sau alte obiceiuri vicioase

Uneori, abrazia dentară apare la dinţii frontali, la incisivi şi canini. În aceste cazuri este deseori asociată cu pierderea dinţilor laterali, a molarilor si premolarilor, iar dinţii din faţă sunt suprasolicitaţi, pacientul folosindu-i exclusiv pe aceştia atunci când se alimentează. Cu timpul, smalţul acestora este afectat de abrazie.

În procesul de abrazie dentară, dinţii îşi reduc din înălţimea lor, din ce în ce mai mult, uneori putând ajunge să mai aibă doar rădăcina. În această perioadă, fiind vorba de o evoluţie foarte lentă, camera pulpară (cavitatea din dinte în care se află nervul), se retrage și ea, în interior, depunându-se aşa numita dentină de reacţie, prin care pulpa dintelui este protejată. Alteori, pulpa chiar poate fi afectată și ea de abrazia dentară, stratul de dentină și de smalţ care o acoperă devenind foarte subţire. În aceste cazuri, dintele devine foarte sensibil la cald şi la rece, ulterior pulpa dintelui ajungând la gangrenă.

Soluţia terapeutică, în cazul abraziei dentare, este efectuarea unor lucrări de protejare a dinţilor, pentru ca aceştia să nu se mai degradeze. Cu alte cuvinte, dinţii vor fi pregătiți şi „îmbrăcaţi” cu coroane de înveliş, metalo acrilice sau ceramice, cu această ocazie dispărând şi sensibilitatea la cald şi la rece.

În situația în care abrazia s-a produs în zona frontală, datorită lipsei dinţilor laterali, se efectuează protezarea în zona laterală, astfel încât pacientul să efectueze o masticație echilibrată, pe toată arcada dentară.

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea