fbpx

Afecțiunile dentare. Se moștenesc sau nu?!

sursa foto: iaddiction.com

sursa foto: iaddiction.com

Majoritatea pacienților asociază afecțiunile dentare cu problemele părinților lor.

 

21 Iulie 2015

20:10

Cele mai dese întrebări adresate sunt „Mama a avut dinții slabi și eu seamăn cu ea” sau „Tata a avut parodontoză și îmi e teamă să nu îl moștenesc”.

De asemenea, mulți părinți cu probleme dentare în trecut se întreabă dacă și copiii lor vor avea același tip de probleme dentare ca și ei.

Caria dentară sau predispoziția spre a face carii dentare („dinții slabi”), se moștenește într-o anumită măsură. Generațiile următoare pot moșteni predispoziția de a face carii, dacă părinții lor au această problemă, dar nu e o regulă.

Rezistența smalțului dinților definitivi ține mai degrabă de perioada în care el se formează, adică atunci când copilul este mic. Dacă este corect alimentat, mai ales cu alimente bogate în calciu și minerale, și mai ales dacă are o alimentație echilibrată, atunci șansele ca smalțul să fie rezistent la carii sunt mari.

Totodată contează mult și îngrijirea dinților, mai ales a celor definitivi. Este indicat ca adulții să educe prichindeii în așa fel încât aceștia să se obișnuiască de timpuriu cu periajul dentar, zilnic, de cel puțin două ori, la început sub supraveghere.

Dacă părinții nu sunt siguri că îi pot învăța pe copii un periaj corect, e recomandat să apeleze la ajutor unui medic dentist, care le va arăta atât celor mici cât și celor mari cum se periază corect dantura.

Copiii cu o igienă riguroasă sunt mai puțin predispuși cariilor, chiar dacă parinții lor au avut probleme în copilărie sau în tinerețe.

Mai mult, controlul periodic are un rol foarte mare în depistarea problemelor. Acestea, dacă apar și sunt rezolvate imediat, nu dau complicații mai târziu, iar prichindelul rămâne mai departe cu dinții sănătoși, chiar dacă au câte o mică plombă.

În schimb parodontoza are un substrat genetic foarte mare, în raport cu caria dentară. În cazul în care unul dintre părinți a avut parodontoză, copilul are șanse destul de mari să dezvolte aceasta boală, când va deveni adult.

În măsură mai mică decât caria dentară, și parodontoza poate fi întârziată ca apariție, tot printr-o igienă foarte riguroasă, detartraje dese.

Ulterior apariției ei, chiar dacă nu se vindecă, evoluția poate fi încetinită prin îngrijire foarte bună, sau, când încep totuși să se piardă dinții parodontotici, pot fi făcute anumite tratamente protetice de medic (lucrări dentare), pentru solidarizarea și păstrarea pentru cât mai mult timp a dinților rămași.

 

În Oradea, de consultații, extracții, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

Dr. Alina Țenț

Medic dentist

sigla medic dentist alina tent oradea